Fysiotherapie in 2023: trends en ontwikkelingen
KennisblogHet nieuwe zorgjaar staat voor de deur: 2023. Welke trends en ontwikkelingen staan jou als fysiotherapeut te wachten? In dit artikel nemen we je mee in de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fysiotherapie. Zo ga je goed geïnformeerd het nieuwe jaar in. Een ding verklappen we alvast: 2023 wordt een jaar met uitdagingen, maar minstens zoveel kansen.
1. Meer nadruk op zelfzorg en preventie
In 2023 zet de vergrijzing en technologische vooruitgang voort. Zoals we in ons artikel over active ageing schreven, willen mensen tot op hoge leeftijd in goede gezondheid blijven. Het is tegelijk een politieke kwestie: als mensen gezondheidsklachten voorkomen, stijgen de zorgkosten minder hard. Daarom ligt er meer nadruk op zelfzorg en preventie. Twee onderwerpen waar de fysiotherapeut in kan adviseren.
Zorgvraag stijgt sneller dan de kosten
De fysiotherapeut kan in theorie dus een groot deel van de bevolking helpen om gezond ouder te worden. Naar schatting gaan 4 miljoen Nederlanders naar de fysiotherapeut. Dat is ongeveer 24% van de hele bevolking. Daarom vindt de ABN Amro het opvallend dat er relatief weinig zorguitgaven naar de fysiotherapie gaan: slechts 1,5%. De vraag van patiënten groeit sneller dan de uitgaven, net als de gemiddelde kosten, meldt het KNGF.
In gesprek over een oplossing
Dat moet veranderen, vinden fysiotherapeuten. Een voorstel is om bijvoorbeeld niet naar de declaratie per behandeling te kijken, maar naar de resultaten voor de patiënt. Bijvoorbeeld: de patiënt kan weer lopen, in plaats van de patiënt heeft 23 behandelingen van 40 minuten gehad. Over de precieze invulling moet veel besproken worden, maar in elk geval zal het samen organiseren van de zorg centraal gaan staan. De verwachting is dat het gesprek hierover in 2023 verder op gang komt en dat mogelijke oplossingen dichterbij komen.
2. Er komt meer aandacht voor duurzaamheid
In alle nieuwsberichten, campagnes en overheidsplannen komt het terug: duurzaamheid. In het jaar 2022 drong deze term onze persoonlijke sfeer binnen, met de hoge prijzen voor benzine, gas en elektriciteit. Op Europees niveau zijn verscheidene duurzaamheidsdoelen voor 2030 en 2050 gesteld.
Verschil tussen fysiotherapeuten
Binnen de fysiotherapiebranche, verschilt het hoeveel fysiotherapeuten met duurzaamheid bezig bezig zijn. En in welke mate. De een koopt herbFruikbare verbruiksmaterialen, de andere print minder of heeft het hele dak al vol zonnepanelen liggen. We denken dat er in 2023 nog meer aandacht zal zijn voor duurzaamheid. Uit eigen overweging, om de planeet een stukje beter te maken, of omdat de overheid er regels aan stelt.
Tip voor pandeigenaren
Wie een eigen pand bezit, moet opletten. Ben je eigenaar van een fysiotherapiepraktijk van meer dan 250 vierkante meter? Of zit je samen met anderen in een gezondheidscentrum van deze omvang? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Er is nu nog geen verplichting voor de hoogte van het energielabel, zoals bij kantoren van meer dan 100 vierkante meter wel het geval is. De ABN Amro verwacht dat daar in de toekomst verandering in gaat komen.
3. Geldzorgen hebben gevolgen voor de gezondheid
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), hebben 614.000 gezinnen in Nederland problematische schulden. Met de hoge inflatie in 2022, die waarschijnlijk nog wel even doorzet, zullen in 2023 nog meer gezinnen in de schulden komen. En geldzorgen, dat doet iets met je gezondheid, schrijft de Rabobank. Want stress over de koopkracht kan tot psychische en uiteindelijk zelfs lichamelijke klachten leiden. Als fysiotherapeut kun je de geldzorgen niet wegnemen, maar je kunt de bijbehorende klachten wel signaleren. En als je vermoedt dat het vanuit een financiële positie ontstaat, dan kun je patiënten aanmoedigen om hulp te vragen. Meer informatie hierover staat in dit artikel van de Rabobank.
Minder goed verzekerd
Daarnaast zet de trend uit 2021 en 2022 voort: in 2023 is het opnieuw niet mogelijk om je volledig voor fysiotherapie te verzekeren. Dit staat in het nieuwe artikel van de Zorgwijzer. Het is wel mogelijk om je te verzekeren tegen een vast aantal behandelingen vanuit een aanvullende verzekering. Maar nieuwswebsite Skippr verwacht dat minder mensen een aanvullende verzekering zullen afsluiten in 2023. Dit omdat alles steeds duurder wordt, zo ook de premie van de zorgverzekeringen.
4. Fysiotherapeuten zoeken alternatieve verdienmodellen
Traditioneel gezien, is het verdienmodel van fysiotherapeuten gebaseerd op het behandelen van lichamelijke klachten. Inkomsten bestaan bijvoorbeeld uit een intakegesprek, het opstellen van een behandelplan en de voortgangsgesprekken. Maar in de afgelopen jaren komen daar steeds meer inkomstenbronnen bij. Dat heeft meerdere oorzaken, die per praktijk verschillen. Soms ontstaat het nieuwe verdienmodel uit kostenoverweging: het traditionele verdienmodel is niet rendabel genoeg. Het alternatieve verdienmodel kan ook ontstaan vanwege een andere zorgvraag. Patiënten willen bijvoorbeeld door de fysiotherapeut worden voorbereid op hun operatie, in plaats van het bij revalidatie te houden. Dat is een van de recente bevindingen van de Werkgeversvereniging Fysiotherapie.
Voorbeelden van andere verdienmodellen
In 2023 verwachten we dat meer praktijken hun verdienmodel aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met de volgende diensten:
- Fitness en personal training
- Revalidatiezorg
- Vitaliteitstrajecten
- Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)
- Valpreventie
- Psychosomatische fysiotherapie
- Kwaliteit van leven verhogen voor chronisch zieken
Tip voor je eigen praktijk
Is jouw praktijk ook op zoek naar een ander verdienmodel? Of zouden jullie wel wat extra inkomsten kunnen gebruiken? Plan dan een middag met elkaar in om jullie dienstverlening te bekijken. Schrijf op wat jullie aanbieden, voor wie en wat het oplevert. Maak daarnaast een lijst met vaardigheden en kennis van teamleden die nog niet helemaal tot z’n recht komt. En van patiëntvragen die jullie nu nog niet kunnen beantwoorden. Zo komen jullie samen tot nieuwe ideeën om de dienstverlening en de tarieven te herzien.
5. Recordaantal fysiotherapeuten stopt ermee
“Recordaantal fysiotherapeuten stopt ermee”, zo kopte de Volkskrant op 15 november 2022. Een deel van de uitloop is te verklaren doordat fysiotherapeuten met pensioen gaan. Maar het grootste deel stopt, droevig genoeg, al vóór het bereiken van de pensioenleeftijd. In het artikel worden verschillende redenen gegeven: van te veel concurrenten tot de lage opbrengsten. Zo zegt een geïnterviewde: “Mijn vrienden hadden geen idee dat fysiotherapeuten stille armen zijn.”
Volgens de fysiotherapeuten in het artikel, komt dat door hoe de zorgverzekeraar zich opstelt. Bij FysioSupplies doen we daar geen uitspraak over. Wel vinden we het jammer dat zoveel fysiotherapeuten het vak in 2022 hebben verlaten. We verwachten dat deze ontwikkeling in 2023 doorgaat omdat alles voorlopig duurder wordt. Zo ook de boodschappen van de fysiotherapeut.
Hoop voor 2023
Voor fysiotherapeuten die nog wel in het vak zitten, en dat zijn er gelukkig veel, blijven het zware tijden. De gesprekken met de zorgverzekeraars worden nog gevoerd, zoals te lezen valt onder het kopje alternatieve verdienmodellen. Maar het goede nieuws is dat de zorgverzekeraars en de politiek, mede door dit soort krantenberichten, onder druk komen te staan. Er moet iets veranderen, want met een tekort aan fysiotherapeuten is iedereen nog verder van huis. We hopen dat 2023 wat goede vooruitzichten en motivatie zal geven.
6.De zorgconsument blijft kritisch
In het artikel fysiotherapie trends 2022 schreven we dat de patiënt als zorgconsument centraal staat. Zoals valt af te leiden uit het brancherapport van de ABN Amro, zal deze trend in 2023 doorzetten. Zorgconsumenten zijn steeds kritischer en letten beter op het onderscheidend vermogen van de praktijk. Er wordt bijvoorbeeld kritischer gekeken naar de website, de aanwezige specialisten en de visie van de praktijk.
Werk aan je positionering
Als praktijkhouder of individuele fysiotherapeut, heb je weinig invloed op wat de zorgconsument thuis allemaal opzoekt. Wel heb je invloed op jouw eigen kanalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je website, je bedrijfsprofiel in Google Maps en je social media-kanalen? En zijn er wellicht startpagina’s waar je jouw praktijk op kunt aanprijzen? Verder is het verstandig om reviews te vragen bij je patiënten en om iets met die feedback te doen. Mond-tot-mondreclame kan perfect werken, maar andersom werkt het ook. Een slechte ervaring kan als een lopend vuurtje verspreiden en het imago van je praktijk schaden.
Een nieuw jaar is voor de meeste teams aanleiding om terug te blikken en vooruit te kijken. Probeer dit jaar eens te kijken naar de positionering van de praktijk, jullie visie, doelen, communicatiemiddelen, locatie en doelgroepen. Lees voor meer tips hierover ons artikel Wat maakt jouw fysiotherapiepraktijk speciaal?
7. Digitale innovatie wordt nog belangrijker
Een ontwikkeling die je al van mijlenver ziet aankomen is de digitale innovatie. In de trendartikelen van 2020 en 2021 beschreven we de opkomst van e-health. Een ontwikkeling die door corona razendsnel is gegaan. Niet alleen komt er steeds meer vraag naar e-health, ook zijn de systemen er anno 2022 een stuk beter voor ingericht.
E-health ontwikkelt zich steeds verder
In 2023 verwachten we dat de vraag naar e-health verder stijgt. En dat patiënten er meer van verwachten. Het online maken van een afspraak is slechts een van de vele mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een app waarin de oefeningen te zien zijn, het online bijhouden van een klachtendagboek of het voeren van een videoconsult? Eigenlijk staat de fysiotherapie aan de vooravond van alle innovaties die er nog aankomen.
Hoe eerder je als praktijk op de hoogte bent van de digitale mogelijkheden en de wensen van je patiënt, hoe beter je erop in kunt spelen. Alvast inspiratie opdoen over de digitale mogelijkheden? Lees dan ons artikel 8 Goede apps voor fysiotherapeuten.
8.Samenwerkingen nog belangrijker in 2023
Alle brancherapporten zijn het met elkaar eens: (regionale) samenwerkingen worden nog belangrijker. Vaak wordt het gezondheidscentrum als voorbeeld genoemd. Dat is echter niet de enige manier om slim samen te werken, schrijven de analisten van de ABN Amro. Je kunt slim samenwerken en dat hoeft niet per se binnen hetzelfde gebouw, dezelfde onderneming of dezelfde juridische structuur.
Ideeën om samen te werken
Om alvast wat inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar, hebben we wat voorbeelden van niet-traditionele samenwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld samen een website maken die zich richt op een bepaalde regio, bijvoorbeeld ‘paramedische zorg in Arnhem’. Vanuit daar kan weer worden doorgelinkt naar de eigen website. Het is dan mooi als de aangesloten samenwerkingspartners elkaar in de dienstverlening versterken, in plaats van concurreren. Ook kun je besluiten om gezamenlijk te investeren in een gezondheidsapp, of om met een groep een evenement te organiseren.
Voordelen van regionale samenwerkingen
Een bijpassende trend, is dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen zich op de regionalisering van de zorg richten. Dat betekent dat een patiënt gelijk de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Dit raakt de eerstelijnszorg en daarmee de fysiotherapeuten. Als gevolg, verwachten we dat er in 2023 nog meer regionale coöperaties en samenwerkingsverbanden ontstaan. Er zullen organisaties komen die hun contractvormen regionaal inrichten. Door je regionaal te verbinden, wordt het makkelijker om maatwerkafspraken met verzekeraars te maken.
Tip van de Rabobank: in 2021 is het Programma Organisatiegraad in de Paramedische Zorg een samenwerking in de regio gestart. Het programma helpt nieuwe en bestaande regionale samenwerkingsverbanden en netwerken met hun organisatie.
9. Ketenvorming en private equity
Een ontwikkeling waar we in 2023 zeker van gaan horen, is ketenvorming en private equity. Het aantal fysiotherapeuten dat onderdeel uitmaakt van een keten, groeit sinds 2021 jaarlijks. Bekende ketens zijn bijvoorbeeld FysioHolland en Fysiogroep Nederland. Deze praktijken hebben een buy- en buildstrategie en groeien door andere praktijken over te nemen. Het kan helpen om alvast na te denken over hoe jouw praktijk tegenover ketensamenwerkingen staat. Als de situatie zich volgend jaar aandient, dan weet je alvast wat de mogelijkheden en voorkeuren zijn.
Verschillende mogelijkheden
Sommige ketens hebben een herkenbare uitstraling en een centrale administratie. Andere ketens organiseren dat regionaal, zodat de praktijk nog wel een eigen identiteit behoudt. Dat kan voordelen hebben voor de vaste klantenkring en de naamsbekendheid in de eigen regio. We adviseren om alvast met je team na te denken of je ervoor open staat: een praktijk overnemen of overgenomen worden.
Meer aandacht voor goed werkgeverschap
Goed nieuws: er worden nog steeds ruim voldoende fysiotherapeuten opgeleid. Er is helaas een grote ‘maar’, schrijft de Rabobank. Veel studenten maken de opleiding niet af. Of ze stoppen een paar jaar na het afstuderen omdat ze te weinig toekomstmogelijkheden zien. Hierdoor zijn er minder fysiotherapeuten beschikbaar.
Wat de krapte op de arbeidsmarkt versterkt, is het ziekteverzuim door het coronavirus. En ook het tekort aan oncologische en geriatrische specialismen, zoals geschreven in de trends van 2021, is niet zomaar opgelost.
Goed werkgeverschap
In plaats van lang te praten over de oorzaken, kunnen we ons beter richten op de oplossingen. Want is het missen van toekomstmogelijkheden geen signaal dat de jonge fysiotherapeut ambitieus is? Door in de vacature ruimte te bieden voor eigen initiatief en zelfontplooiing, zou je de interesse van een kandidaat kunnen wekken.
Daarnaast zorg je als fysiotherapeut niet alleen voor de patiënten, maar ook voor je collega’s en medewerkers. Een goede werkomgeving, een gezonde werk-privébalans en fijn contact tussen collega’s dragen bij aan de tevredenheid van je medewerkers. En tevreden medewerkers zijn meer betrokken, worden minder snel ziek en blijven over het algemeen langer bij de organisatie. Goed werkgeverschap is dus een kans om personeel te vinden en te binden, concludeert de ABN Amro.
Nieuwe fysiotherapie aanbiedingen in 2023
Een ding verandert er in 2023 niet, en dat is de toewijding waarmee ons team voor je klaarstaat. Van snelle verwerking van jouw bestelling tot een persoonlijk advies over een investering: wij bieden jou een totaaloplossing. Bekijk onze webshop met scherpe aanbiedingen om het jaar positief mee te starten!
Reacties (0)