Te weinig bewegen: waarom is het slecht en wat doe je eraan?
KennisblogDe risico’s van te weinig bewegen (bewegingsarmoede) kunnen groot zijn. De kans op overgewicht neemt toe, maar dat is niet het enige risico. De kans op hart- en vaatziekten, depressieve klachten en bepaalde vormen van kanker, wordt groter. Hoe kun je daar als fysiotherapeut mee omgaan?
Door je patiënten te informeren over de gevolgen van weinig bewegen, stimuleer je ze om in beweging te blijven en de oefeningen uit het behandelplan uit te voeren. In deze blog lees je wat de gevolgen van te weinig bewegen zijn en hoe je bewegingsarmoede kunt voorkomen. We sluiten af met vijf eenvoudige oefeningen die je aan je patiënten mee zou kunnen geven.
Risico 1: verhoogde kans op ziekten en aandoeningen
Als je te weinig beweegt, is dat slecht voor het menselijk lichaam. Bewegingsarmoede zorgt namelijk voor een energiecrisis in ons lichaam. Dit vergroot de kans op vroegtijdige veroudering van ons lichaam. Ook vergroot het de kans op het vroegtijdig krijgen van ziekten, zoals:
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes type 2
- Bepaalde vormen van kanker
- Geestelijke achteruitgang
- Dementie
- Skeletaandoeningen
- Ademhalingsproblemen
Risico 2: sneller overgewicht
Te weinig bewegen en overgewicht gaan nauw samen. Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig, mannen zo’n 2.500. Het exacte aantal hangt onder andere af van je lengte, gewicht en lichamelijke activiteit.
Eigenlijk zou je je voedingspatroon dus moeten aanpassen als je minder beweegt. De meeste mensen doen dit niet, waardoor er overgewicht kan ontstaan. Dat gebeurt als iemand meer calorieën inneemt dan dat hij of zij verbruikt. Naast dat overgewicht de kans op eerder genoemde ziekten verhoogt, kan het ook tot gewrichtsproblemen leiden. En dan met name aan de heup of knie.
Wat kun je als fysiotherapeut doen voor mensen die te weinig bewegen?
Voor veel mensen voelt beweging als een obstakel. Ze zijn zich niet bewust van simpele oefeningen, die gemakkelijk thuis of op het werk gedaan kunnen worden. Als fysiotherapeut kun je deze oefeningen voorstellen en uitleggen hoe ze werken. Ook kun je evaluatiegesprekken voeren, waarmee je de patiënten houvast geeft. Later in het proces kun je nieuwe oefeningen voorstellen om variatie in het beweegschema te brengen. Deze oefeningen kun je gelijk laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat het goed gebeurt.
5 oefeningen die iedereen thuis of op het werk kan uitvoeren
Om je alvast wat inspiratie te geven, hieronder vijf oefeningen die je op het werk of thuis uit kan voeren. Het is wel belangrijk om de oefeningen af te stemmen op de patiënt en diens klachten.
1 – Traplopen
Adviseer de patiënt om de trap te pakken in plaats van de lift. Traplopen zorgt ervoor dat spieren, botten en gewrichten versterkt worden. Daarbij heeft traplopen ook een positief effect op de conditie.
2 – Touwtjespringen
Touwtjespringen is een simpele, leuke en effectieve manier om te bewegen. Het enige wat je voor deze oefening nodig hebt, is een springtouw. Touwtjespringen vergroot de conditie van de patiënt en heeft een positief effect op de spieren en bloedsomloop.
3 – Hoepelen
Hoelahoepen is al eeuwenoud. Het ziet er vrolijk uit en versterkt de buik-, been- en bilspieren. Verder versoepelt hoepelen de gewrichten in de rug, nek, schouders en heupen. Om deze oefening succesvol uit te kunnen voeren, kan je patiënt bijvoorbeeld gebruikmaken van deze hoepel.
4 – Wandelen
Wandelen is een makkelijk uit te voeren vorm van bewegen. Adviseer patiënten om in hun werk pauze een rondje te wandelen of om na het eten een blokje om te doen. Deze wandelingen hoeven niet kilometerslang te zijn, een dagelijks rondje van een half uur is genoeg. Wandelen heeft een positief effect op de longen, het hart en de mentale gemoedstoestand.
5 – Kniebuigingen op 1 been
Deze oefening is bedoeld om de enkels te versterken en de balans te verbeteren. Om de oefening lastiger te maken, kun je de ogen sluiten of op een balansbord gaan staan. Zo werkt het:
- Ga op een been staan en houd je evenwicht op je standbeen
- Buig je knie en zorg ervoor dat je hiel op de grond blijft staan
- Zwaai de tegenovergestelde arm naar voren
Wat kan FysioSupplies hierin betekenen?
FysioSupplies heeft alles wat je als fysiotherapeut nodig kunt hebben, van verbruiksmateriaal tot test- en meetapparatuur en trainingsmaterialen. Deze artikelen kunnen zowel in de praktijk als bij patiënten thuis gebruikt worden.
Reacties (0)