American football gevaarlijk? Zo voorkom je veelvoorkomende blessures
KennisblogOp 12 februari zit heel Amerika er weer klaar voor: de American football Superbowl 2023. Dit jaar treffen Kansas City en de Philadelphia Eagles elkaar in Arizona. In 2022 keken maar liefst 99,18 miljoen mensen naar dit sportspektakel. Ook in Nederland zijn er steeds meer fans. American football is zelfs een van de snelst groeiende sporten in Nederland, volgens dit rapport. Maar iedereen die de sport kent, weet dat het er ruig aan toe gaat. Daarom vroegen wij ons af: hoe gevaarlijk is American football eigenlijk? In deze blog lees je alles over de mogelijke blessures, behandelingen en preventie. Met speciale aandacht voor de rol van de fysiotherapeut.
Hoe gevaarlijk is American football?
American football kan gevaarlijk zijn. Het is een contactsport, waardoor je altijd risico’s loopt op verwondingen. In Amerika staat American football bekend als de gevaarlijkste sport op middelbare scholen. Andere gevaarlijke sporten zijn lacrosse, voetbal (soccer) en worstelen. Maar als je American football vergelijkt met individuele sporten, dan kan het nog veel gevaarlijker. In deze top 10 lees je hoeveel risico je met rodelen, racen of base jumping loopt.
Hoe gevaarlijk American football is, hangt af van de omstandigheden. Zo zouden oudere spelers sneller gewond raken. En een team met ervaren coaches raakt minder snel geblesseerd¹. Ook maakt de beschermende outfit een groot verschil. Daarover later meer.
- Verstuikingen en verrekkingen
Het overbelasten, verrekken of verstuiken van spieren en pezen komt het meeste voor. Dat komt vooral door de snelle, krachtige en soms onverwachte bewegingen. Bij American football gebeurt dat vooral in de knieën, enkels en heupen. Verrekkingen en verstuikingen zorgen voor pijn, zwelling en verminderde beweging. - Kneuzingen en blauwe plekken
Bij American football knallen de spelers regelmatig tegen elkaar op. Ook kan het gebeuren dat een speler valt of over de grond slide. Daardoor raken bloedvaten snel beschadigd en kan er bloed in het omliggende weefsel terechtkomen. Naast zwelling en pijn, herken je deze verwonding aan bloeduitstortingen en blauwe plekken. - Dislocaties / luxaties
Bij een dislocatie / luxatie, is het gewricht uit zijn normale positie. Een herkenbaar voorbeeld is ‘de schouder uit de kom’ hebben. Zoiets gebeurt vaak na een harde klap of overbelasting. En dan vooral in de schouders en enkels. In ernstige gevallen kunnen de bloedvaten, zenuwen en weefsel rond het gewricht beschadigd raken. - Fracturen
American football spelers hebben een risico op fracturen (botbreuken). De meeste fracturen ontstaan in de armen, de benen en de ribben. Vaak is een harde klap of val de oorzaak voor een fractuur. Hoe ernstig de blessure is, hangt af van de plek en de grootte van de fractuur. In elk geval moet er gelijk een dokter naar kijken. - Hersenschuddingen
Een hersenschudding kan ontstaan na een klap op het hoofd of een harde val. De speler kan het bewustzijn verliezen en last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Hoe erg de hersenschudding is, valt op het moment zelf lastig in te schatten. De speler moet in elk geval van het veld voor nader onderzoek. Hersenschuddingen zijn vooral risicovol voor de lange termijn. Als dit vaker gebeurt, neemt de kans op depressie, Parkinson en dementie op latere leeftijd toe². De National Football League erkent het verband tussen hoofdziekte en de ziekte CTE (chronic traumatic encephalopathy), een progressieve hersenziekte, schrijft de NOS.
Het is belangrijk om ongelukken op het veld serieus te nemen. Als je zelf iets overkomt op het veld of je ziet dat een ander pijn heeft, grijp dan in. Ga van het veld af en laat jezelf (of de speler) checken op verwondingen. Daarna is het aan te raden om zo snel mogelijk met de behandeling te starten. Afhankelijk van het type verwonding, moet de speler naar het ziekenhuis, de huisartsenpost en/of de fysiotherapeut.
Hoe kun je blessures voorkomen?
Omdat American football een contactsport is, kun je blessures en verwondingen niet helemaal voorkomen. Wel kun je de kans hierop verminderen. Hierbij alvast wat tips:
- Draag beschermend materiaal. Het belangrijkste is de helm, en dat het liefst een met een gebits- en gezichtsbeschermer. Daarnaast helpen schouderbeschermers en been/knie-beschermers om de ergste klappen op te vangen.
- Train onder begeleiding. Als je begeleid wordt door een goede trainer of coach, dan bereid je je beter voor op eventuele risico’s. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op verwondingen en blessures vermindert¹.
- Leer de juiste technieken. Een ander voordeel van een goede trainer is dat je de juiste technieken leert. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beste manier om jezelf te laten vallen of om een ander te tackelen.
- Volg de regels. Hoewel American football er ruig uitziet, zijn er wel degelijk regels. En dat is natuurlijk niet voor niets. Volg daarom de regels en respecteer de uitspraken van de scheidsrechter.
- Blijf in topconditie. Houd jezelf in topvorm. Dat doe je door te trainen, maar ook door buiten de trainingen voldoende te bewegen. Daarnaast zijn gezonde voeding en slaap belangrijk om je conditie op peil te houden.
- Luister naar je lichaam. Op wilskracht kun je heel lang doorspelen. Maar soms is je lichaam te uitgeput en moet je daar gewoon naar luisteren. Als je pijn hebt of erg vermoeid bent, is het beter om te stoppen met spelen. Want als je vermoeid bent, verlies je de focus en neemt de kans op ongelukken toe. Overleg met een coach of fysiotherapeut hoeveel hersteltijd je lichaam nodig heeft.
Wat kan een fysiotherapeut voor een American footballer doen?
Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van verwondingen en blessures. Als er dan toch iets gebeurt, dan kan de fysiotherapeut helpen met revalideren. Hieronder lees je wat je als fysiotherapeut voor een football speler kunt doen.
- Screening en evaluatie. Je kunt de fysieke gesteldheid en fitheid van een speler beoordelen. Deze informatie kan helpen om een aangepast trainingsprogramma op te stellen, waarmee de kans op blessures verminderd wordt.
- Trainingsadvies. Ook als je geen American football-kenner bent, kun je trainingsadvies geven. Geef bijvoorbeeld oefeningen om specifieke spieren of gewrichten te trainen, zodat deze minder kwetsbaar worden.
- Revalidatie. Als een speler geblesseerd of gewond raakt, kun je hem of haar helpen met revalideren. Eventueel doe je dat samen met de (huis)arts. Fysiotherapie helpt om sneller te herstellen en de kans op herhaling van klachten te voorkomen.
- Educatie. Weet je veel over sporttechnieken, zoals vallen en tackelen? Of weet je veel van conditie en uithoudingsvermogen? Gebruik deze kennis om American football-spelers bij te scholen en voor te bereiden.
Advies over producten
Afhankelijk van je expertise, kun je een speler helpen om goede, beschermende producten te selecteren. Bijvoorbeeld een helm, gebitsbeschermer, kniebeschermer of scheenbeschermer. Daarnaast helpt het om zelf bepaalde producten in huis te hebben.
Bij FysioSupplies vind je alle producten voor screening, de behandeling en training. Van meetapparatuur tot en met trainingsmaterialen, verbruiksmateriaal en educatieve middelen. De meeste producten zijn uit voorraad leverbaar en dus snel bij jou thuis of in de praktijk. Ook hebben we regelmatig leuke aanbiedingen.
American Superbowl 2023 kijken
Wil je na het lezen van dit artikel alle actie met eigen ogen zien? Kijk dan naar de 57e editie van de NFL Super Bowl LVII. Dit programma zie je exclusief via de tv-zender ESPN. Je moet er wel even voor opblijven: de wedstrijd is naar verwachting tussen 00:30 en 02:00 Nederlandse tijd.
Bronnen:
¹ Saal, JA (August 12, 1991). “Common American football injuries”. Sports Medicine. Daly City, California: San Francisco Spine Institute at Seton Medical Center. 12 (2): 132–147.
² Maiese, Kenneth (January 2008). “Concussion”. The Merck Manual Home – Health Handbook. Archived from the original on 2012-09-15. Retrieved 2013-10-30.
Reacties (0)