Hoe kunnen mijn patiënten een brace vergoed krijgen?
NieuwsIn eerdere blogs hebben we geschreven dat braces complementair kunnen zijn binnen de behandeling van tijdelijke of chronische bewegingsklachten. Een brace zorgt in specifieke situaties voor een (snellere) hervatting van activiteiten, ondersteunt in het dagelijks functioneren of ondersteunt bij een specifieke bewegingsbehoefte, zoals het hervatten van sportactiviteiten.
Maar hoe zit het nou precies met de vergoeding van braces? En wat kun je je patient hierin adviseren?
Braces worden in relatief veel gevallen vergoed. Dit is belangrijke informatie om te communiceren met de patiënt. De vergoeding hangt af van de zorgverzekering van de patiënt en of de brace een onderdeel is van het behandeltraject. Hieronder worden de verschillende vormen van vergoeding uitgelegd.
Braces kunnen vergoed worden vanuit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering, afhankelijk van een aantal factoren.
Vergoeding vanuit de basisverzekering
Braces kunnen vergoed worden vanuit de basisverzekering¹, mits:
- een arts in de tweede lijn een orthese voorschrijft.
Een arts in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of andere tweedelijnsinstelling mag een orthese voorschrijven (een huisarts mag geen brace voorschrijven, tenzij het een herhaling betreft).
- aan specifieke eisen wordt voldaan (per verzekeraar kunnen deze verschillen).
Niet alle orthesen worden vergoed, hier zijn voorwaarden aan verbonden. Een orthopedisch instrumentmaker stelt daarom een zorgplan op met de patiënt. Als blijkt dat de orthese vergoed wordt, regelt de orthopedisch instrumentmaker de vergoeding van deze orthese rechtstreeks via de zorgverzekeraar.
- de brace binnen de behandeling van het ziekenhuis valt (DBC).
Als een brace wordt gebruikt binnen een behandeling van het ziekenhuis, dan worden de kosten hiervan betaald door het ziekenhuis. Deze braces worden veelal aangemeten door de gipskamer of door een orthopedisch instrumentmaker.
NB: Wanneer de vergoeding uit de basisverzekering komt, dient de patiënt eerst zijn jaarlijks eigen risico te betalen, mits deze nog niet verbruikt is.
Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Ook worden braces vergoed vanuit aanvullende verzekeringspakketten. Patiënten zijn hier niet altijd van op de hoogte, dus is het van belang dit aan de patiënt te melden. Een aanvullend pakket is optioneel, dus vraag eerst altijd of de patiënt aanvullend verzekerd is en bij welke verzekeringsmaatschappij. Voor vergoedingen uit de aanvullende pakketten geldt geen eigen risico. De vergoeding ligt vaak rond de € 50,- per kalenderjaar, waarbij geen verwijzing nodig is. De brace hoeft dus niet te worden voorgeschreven door een arts. Het proces is in veel gevallen eenvoudig: de patiënt koopt en betaalt de brace en kan vervolgens de brace declareren door de bon in te dienen bij zijn verzekeraar. Welke zorgverzekering vanuit welke aanvullende pakketten vergoeding leveren, staat in het overzicht.*
Wat te doen?
Als je als fysio vragen krijgt over de vergoeding van braces, wat kun je dan het beste doen?
- Wanneer de patiënt een lopend behandelplan heeft voor de betreffende bewegingsklacht in de tweedelijnszorg (o.a. ziekenhuis/revalidatiecentrum), zorg dan dat de patiënt de hulpvraag voor een brace bespreekt met de behandelend arts.
- Wanneer de behandeling van de patiënt géén deel uitmaakt van een behandeling in de tweedelijnszorg, bespreek dan de mogelijkheden van vergoeding in een eventueel aanvullend pakket met de patiënt. Gebruik het overzicht* om te bepalen of de patiënt in aanmerking komt voor vergoeding vanuit het aanvullende pakket.
*Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.
Bronnen:
(1) Regeling zorgverzekering 2018
Reacties (0)