Wat is Gecombineerde Leefstijlinterventie?
NieuwsMet behulp van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) kan overgewicht en/of obesitas behandeld worden, waardoor medicijnen soms minder of niet meer nodig zijn. Vanaf 1 januari 2019 wordt deze interventie ook opgenomen in de basisverzekering. Maar wat is de GLI, kun jij dit als zorgverlener ook leveren en voor wie is het interventieprogramma bestemd? Om meer duidelijkheid over dit onderwerp te krijgen, hebben we gesproken met het KNGF en met TIGRA, de grootste onafhankelijke dienstverlener op het gebied van arbeid en gezondheid.
Wat is Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) en voor wie is het?
De GLI is een behandeling voor mensen met overgewicht en/of obesitas. Een GLI bestaat uit een combinatie van voedingsadvies, begeleiding bij eetgewoontes, gedragsverandering en gezond bewegen. De focus van de GLI ligt op het behouden en verwerven van een gezonde leefstijl en wordt zowel in groepen als individueel aangeboden. Het programma duurt 24 maanden. Er zijn verschillende GLI-programma’s die momenteel door het Centrum Gezond Leven, onderdeel van het RIVM, beoordeeld worden op hun effectiviteit. Na de zomer zal hier meer over bekend worden.
Kun je als fysiotherapeut ook HBO-leefstijlcoach worden?
Jij als fysiotherapeut hebt ook de mogelijkheid om de Gecombineerde Leefstijlinterventie aan te bieden, zowel monodisciplinair als multidisciplinair. Wil je GLI monodisciplinair aanbieden, dan kun je je laten bijscholen om te voldoen aan de competenties van de HBO-leefstijlcoach en dan kun je het CooL-programma (Coaching Op Leefstijl) aanbieden, het monodisciplinaire GLI-programma.
Wanneer je de GLI multidisciplinair aanbiedt, werk je samen met diëtisten. Om multidisciplinair een GLI-programma aan te bieden, kan het zijn dat er geen bijscholing noodzakelijk is. Let op: dit is wel afhankelijk van de inkoopvoorwaarden van de preferente zorgverzekeraar in de regio. Verzekeraars Menzis, Zilveren Kruis, DFZ, Z&Z en CZ hebben inmiddels laten weten hoe zij de leefstijlinterventie gaan inkopen (link). Op de KNGF-website staan de tot nu toe bekend geworden GLI-inkoopvoorwaarden. De inkoop van GLI loopt vooral via de huisartsenzorggroep.
Wat doet de zorgverzekering met GLI?
De GLI is een plan/standpunt dat gemaakt is in 2009 en toen werd al geadviseerd om dit interventieprogramma per 2010 op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering, maar uiteindelijk is dit advies niet overgenomen door de toenmalige minister. Echter wordt de GLI nu wél per 1 januari 2019 opgenomen in de basisverzekering en is het vrij van het eigen risico. Op lange termijn moet de GLI een besparing opleveren omdat patiënten minder of zelfs geen medicijnen (meer) nodig hebben. Het KNGF zal vastleggen welke fysiotherapeuten zich hebben bijgeschoold tot HBO-leefstijlcoach .
Wat je moet weten wanneer je Gecombineerde Leefstijlinterventie wil aanbieden?
Heb je een fysiotherapiepraktijk en zou je GLI willen aanbieden, dan kun je je al oriënteren op het onderwerp leefstijlcoaching. Het KNGF is voornemens om bij te houden welke fysiotherapeuten zijn bijgeschoold tot HBO-leefstijlcoach. Ook de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) registreert HBO-leefstijlcoaches. Een lidmaatschap van een beroepsvereniging is een kwaliteitseis waar aan voldaan moet worden om te kunnen declareren.
Het is dus mogelijk om als fysiotherapeut GLI monodisciplinair aan te bieden door een formele aantekening te behalen via de beroepsvereniging. Hiervoor is dan wel een erkende opleiding nodig. Daarnaast dien je een tweedaagse CooL-training te volgen om het programma te kennen. Ook is het mogelijk om GLI multidisciplinair aan te bieden, dus in samenwerking met een diëtist. Ook hiervoor dien je formeel erkend te worden als HBO-leefstijlcoach, of het dan ook nodig is om de CooL-training te volgen, is afhankelijk van de inkoopvoorwaarden van de zorgverzekeraar.
Het KNGF is op dit moment bezig met het voorbereiden van het proces waarin scholingsaanbieders hun opleidingen tot de competenties van de HBO-leefstijlcoach kunnen laten erkennen. Over dit proces kan op dit moment nog geen inhoudelijke mededeling worden gedaan. Het KNGF zal haar leden via de website op de hoogte houden.
Wat kun je nu alvast doen om je voor te bereiden op de GLI?
Zoals nu in de regeling van de GLI is vastgesteld, is een verwijzing van de huisarts nodig om de GLI te kunnen leveren. Netwerkvorming en het opbouwen van een relatie met huisartsen en zorggroepen van huisartsen voor de GLI zijn dus erg belangrijk voor de in- en doorstroom van deelnemers. Er wordt dan ook geadviseerd om contact te zoeken met huisartsen, zorggroepen en, waar mogelijk, met verzekeraars.
Reacties (1)
Jürgen Schiphorst
Goedemorgen Fantastisch nieuws dat de GLI in het basispakket komt. Jammer dat het stukje bewegen bij de fysiotherapeut blijft. De verzekering had ook kunnen kijken naar mogelijkheden om verbinding te zoeken met Buurtsport coaches van gemeenten. Zij kennen de wijk kennen de mensen. Gemiste kans in dit verband en op deze wijze blijven vaak mensen in de dure zorg "hangen" omdat zij het zo fijn vinden onder de vleugels te blijven vd fysiotherapeut. Winst is dat er aandacht komt voor overgewicht obesitas en dat de verzekering interventies wil gaan vergoeden, gemiste kans om Buurtsportcoaches hierin geen rol/ vergoeding te geven. Met vriendelijke groet Jürgen Schiphorst Buurtsportcoach gemeente Borne en Losser
Beantwoorden