Wat zijn de mogelijkheden van fysiotherapie bij reuma?
KennisblogZo’n 1 op de 9 Nederlanders heeft reuma. Dit zijn bijna twee miljoen mensen. Als fysiotherapeut zul je dan ook vaak te maken krijgen met patiënten die reumaklachten hebben. Daarom is het belangrijk om te weten wat reuma precies is en hoe je dit kunt behandelen. Dit blog helpt je op weg.
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan de spieren, gewrichten en pezen. Bij sommige aandoeningen zijn ook organen betrokken, zoals het hart of de longen.Bij reuma is het afweersysteem verstoord waardoor chronische ontstekingen ontstaan. Vaak wordt gedacht dat reuma alleen iets voor ouderen is. Maar reuma kan op elke leeftijd ontstaan. Zelfs kinderen kunnen een vorm van reuma krijgen.
Veelvoorkomende reumaklachten
Mensen met reuma krijgen klachten als stijfheid, vermoeidheid en pijn. Aan de buitenkant van de patiënt zijn deze klachten niet te zien. Het moet dus vooral blijken uit het verhaal van de patiënt.
De ontstekingen in de gewrichten kunnen leiden tot een afname van de spierkracht, beweeglijkheid van de gewrichten en het verslechteren van de conditie. Doordat de klachten bij een patiënt met reuma dagelijks wisselen, is het lastig om met deze klachten om te gaan.
Soorten reuma
Er zijn verschillende soorten reuma. Hieronder staat een lijst van de meest voorkomende soorten reuma: artrose, ontstekingsreuma, jicht en weke-delenreuma.
Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Het is een aandoening aan de gewrichten. Het kraakbeen van het gewricht wordt dunner en dus slechter van kwaliteit. In sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen compleet, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken. Een patiënt met artrose raakt hier niet meer vanaf, het is dus een chronische ziekte. Klachten die de patiënt heeft, zijn pijn en/of stijfheid in het gewricht. Voor de patiënt is het belangrijk om in beweging te blijven.
Ontstekingsreuma
Ontstekingsreuma is een aandoening waarbij patiënten last hebben van ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstaan doordat het lichaam van de patiënt gezonde cellen als slechte cellen aanziet. Hierdoor valt het lichaam zichzelf aan, waardoor de ontstekingen ontstaan. Enkele vormen van ontstekingsreuma zijn axiale spondyloartritis en reumatoïde artritis. Meer dan 200.000 mensen in Nederland hebben chronische ontstekingsreuma.
Jicht
Jicht is een aandoening die wordt veroorzaakt doordat de urinezuurspiegel in het lichaam te hoog is. De stofwisseling in het lichaam verloopt niet goed, waardoor urinezuurkristallen ontstaan. Deze urinezuurkristallen slaan neer in de gewrichten, wat kan leiden tot pijnaanvallen. Patiënten met jicht hebben de volgende verschijnselen bij een aanval: het gewricht is heel pijnlijk, dik en rood. In de meeste gevallen geneest jicht binnen 1 tot 3 weken vanzelf. Wel het kan na verloop van tijd weer terugkomen.
Weke delen-reuma
Weke delen-reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de spieren, pezen of slijmbeurzen. De meest voorkomende vorm van weke delen-reuma is fibromyalgie. Een patiënt met fibromyalgie heeft chronische pijn in het bindweefsel en de spieren. Daarnaast heeft de patiënt vaak last van vermoeidheid, slaapstoornissen, stijfheid en stemmingswisselingen. De oorzaak van fibromyalgie is vaak onbekend. Daardoor is de aandoening moeilijk vast te stellen en te behandelen.
Welke fysiotherapeutische behandelingen zijn er voor reuma?
Reuma is niet te genezen. Maar als fysiotherapeut kun je de klachten goed behandelen. Vroeger werd beweerd dat patiënten met reuma het rustig aan moesten doen, zodat er geen extra schade kon ontstaan aan de gewrichten. Deze opvatting is veranderd door de komst van nieuwe medicijnen.
Het behandelen van patiënten met reuma richt zich vooral op het verminderen van de beperkingen in hun dagelijkse activiteiten. De nadruk moet hierbij liggen op het verbeteren van de conditie, het vergroten van de spierkracht en de gewrichten soepel houden. Je moet de patiënt leren om zelfstandig en verantwoordelijk te bewegen. Het is belangrijk dat je patiënt ook thuis oefeningen uitvoert, om de klachten te verminderen.
Bewegingscentrum Joost heeft op YouTube diverse video’s met oefeningen staan, specifiek voor reumapatiënten. Deze oefeningen kunt u natuurlijk zelf gebruiken in uw praktijk. Raad deze oefeningen uw patiënt ook zeker aan voor thuis, zodat ze zelf ook hun spieren kunnen versterken en kunnen werken aan het verminderen van de stijfheid in de gewrichten.
Klik hier voor de video’s van Bewegingscentrum Joost
Wat kan FysioSupplies hierin betekenen?
Om gewrichtsklachten in de handen en vingers te verminderen verkopen we verschillende producten. Zo kun je in onze webshop Theraputty kopen. Dat is een soort klei om in te kneden en zo de vingers/hand soepel te houden. Ook verkopen we handschoenen die voor een betere bloedcirculatie zorgen en de pijn in handen en vingers verlichten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze reuma artritis handschoen met open vingers. Daarnaast biedt ons assortiment diverse reuma braces waarmee de patiënt klachten kan verlichten.
Reacties (0)