6 Tips voor een duurzame fysiotherapiepraktijk
KennisblogHoe duurzaam is jouw fysiotherapiepraktijk eigenlijk? Het is belangrijk om over die vraag na te denken en passende maatregelen te treffen. Allereerst omdat de Europese wetgeving duurzaamheidsdoelen heeft gesteld voor 2030 en 2050. Daarnaast hechten patiënten steeds meer waarde aan een duurzame dienstverlening. Nog los van jouw persoonlijke doelstellingen voor een betere wereld. Maar aangezien de maatregelen en doelstellingen je om de oren vliegen, is het soms lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Daarom geven we je 6 tips om jouw fysiotherapiepraktijk te verduurzamen.
1. Samen energie besparen
Energie besparen is natuurlijk een hot topic. Zowel privé als op de werkvloer. En hoewel we niet weten wat de energieprijzen de komende maanden gaan doen, blijft energie besparen een goed idee. Want naast dat je geld bespaart, is het goed voor het milieu. Hieronder staan verschillende manieren om energie te besparen. Je bespaart het meeste als alle collega’s zich bewust zijn van het energieverbruik en de maatregelen opvolgen.
Kleine stappen
- Plaats radiatorfolie achter de verwarming.
- Plaats tochtstrips in vensterbanken en deuren naar buitenruimtes.
- Vervang alle lampen door LED-verlichting.
- Gebruik een slimme energiemeter om inzicht te krijgen in je energie.
- Zet alleen de kachel aan in ruimtes waar iemand aanwezig is.
Grote stappen
- Plaats slimme radiatorknoppen op de verwarming en gebruik een app om het warmteverbruik automatisch in te stellen. Bijvoorbeeld met een regel dat alle kachels automatisch uitgaan als er niemand meer in het gebouw is.
- Gebruik energiebesparende apparatuur zoals A++ klasse verwarmings- en koelsystemen.
- Investeer in isolatie voor daken, vloeren en gevel.
- Plaats overal in het pand (drie)dubbelglas.
- Vervang je kozijnen.
2. Duurzame energie in de praktijk
Stap over op een duurzame energieleverancier. Online kun je heel makkelijk energieleveranciers vergelijken en zien hoe duurzaam deze is. Zo’n leverancier heet ook wel een ‘groene energieleverancier’. Daarnaast kun je investeren in zonnepanelen of zonnecollectoren en een pelletkachel en/of biomassakachel. Wil je nog verder verduurzamen, dan sla je de opgewekte energie op in een externe batterij. Hier moet dan wel ruimte voor zijn binnen je praktijk. Sowieso is het een slim idee om vrijblijvend advies te vragen aan een duurzaamheidsadviseur. Dan krijg je inzicht in de kosten, voordelen en nadelen van alle beschikbare duurzaamheidsoplossingen. Bovendien krijg je dan te horen welke oplossingen geschikt zijn voor het pand van de praktijk.
3. Circulair werken als fysiotherapeut
Circulair werken gaat erom dat je grondstoffen, producten en materialen hergebruikt en zo min mogelijk weggooit en verspilt. In plaats van producten weg te gooien, laat je ze bijvoorbeeld recyclen. Of je verkoopt, repareert of reviseert ze. Hierdoor verleng je de levensduur van producten waardoor er minder nieuwe producten gemaakt hoeven te worden. Hieronder vind je wat voorbeelden hoe je als fysiotherapeut circulair kunt werken.
Kleine stappen
- Gebruik zo min mogelijk papier. Vervang brieven zo veel mogelijk door e-mails, verstuur facturen en offertes digitaal en maak online brochures voor de patiënt.
- Scheid je afval. Maak bijvoorbeeld aparte prullenbakken voor papier, plastic, restafval en groenafval. Batterijen, elektronische apparatuur en textiel lever je ook apart in.
- Ga zo veel mogelijk met de fiets! Als je dicht bij je werk woont, is fietsen zowel goed voor je conditie als voor het milieu. Om tijdens het werk van en naar patiënten te gaan, zou je gebruik kunnen maken van een gezamenlijke praktijk fiets.
- Ga waar mogelijk carpoolen met collega’s.
- Probeer reizen te voorkomen en maak meer gebruik van e-consulten. Uiteraard alleen wanneer mogelijk: het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van je dienstverlening.
Grote stappen
- Voor lange afstanden kun je overwegen om een elektrische auto op de zaak aan te schaffen. Dit kan ook in de vorm van een deelauto.
- Koop zo veel mogelijk duurzame producten in. Dat zijn producten die recyclebaar zijn en op een duurzame manier geproduceerd zijn. Kijk daarbij ook naar keurmerken zoals Fair Trade, FSC en EKO.
- Werk samen met ketenpartners die ook investeren in duurzaamheid. Bij het selecteren van een inkoper kun je hierop letten.
- Faciliteer fietsenstallingen en laadpunten voor elektrische voertuigen. Kan dat niet? Zoek dan uit waar de dichtstbijzijnde oplaadpunten van de praktijk zijn, zodat je medewerkers en patiënten hierop kunt attenderen.
5. Maak medewerkers en patiënten bewust van duurzaamheid
De kennis en het bewustzijn rondom duurzaamheid verschilt van persoon tot persoon. Hoe zit dat bij jullie praktijk, zijn collega’s veel met duurzaamheid bezig of is het nog een ver-van-hun-bed-show? Bespreek het eens tijdens de lunch of beter nog, neem duurzaamheid op als agendapunt. Dan kunnen jullie samen bespreken welke stappen richting duurzaamheid jullie willen zetten en wie wat doet. Vervolgens kunnen jullie dit ook uitleggen aan patiënten, bijvoorbeeld wanneer ze vragen waarom jullie een ander product gebruiken. Zo neemt de bewustwording rondom duurzaamheid langzaam toe.
6. Koop meer herbruikbare producten
Fysiotherapie is een branche waarin veel wegwerpartikelen gebruikt worden. Soms is het niet anders: je kunt tape nu eenmaal niet opnieuw gebruiken. En om hygiënische redenen is het ook niet altijd mogelijk om producten her te gebruiken. Maar gelukkig zijn er genoeg producten die je wél opnieuw kunt gebruiken! Hierbij wat voorbeelden uit onze webshop:
- Herbruikbare mondmaskers. Deze kun je dertig keer wassen op 60 °C en drogen op 120 °C.
- Herbruikbare cap voor transcraniële therapie.
- Herbruikbare Mueller Cold/Hot Pack om mee te koelen en te verwarmen.
- TheraPearl producten zoals de TheraPearl Multizones en Back Wrap with Strap.
Onthoud dat iedere stap telt
In dit artikel heb je een hele lijst aan duurzaamheidsmaatregelen gezien. Je kunt niet alle maatregelen in één keer toepassen. Misschien ontbreekt het je aan tijd, geld of steun van collega’s. Maar zet in elk geval de stappen die nu al mogelijk zijn. En zet waar mogelijk de volgende stap. Zo wordt jouw praktijk steeds duurzamer!
Reacties (0)