Wat komt er op je af als je je eigen kinesistenpraktijk start?
NieuwsJe hoort het niet vaak: een eigen praktijk starten samen met je broer en zus(sen). Toch is dat precies wat Laura en Lars (beide kinesisten) en Lynn (logopediste) gaan doen. Begin volgend jaar opent Groepspraktijk Dewindt de deuren in een gloednieuw pand op de markt in Kasterlee. De ondernemers krijgen veel leuke reacties op hun plan, tegelijkertijd komt er veel op hen af. Wat komt er allemaal bij kijken als je je eigen praktijk opent? En hoe is het om samen met familie een bedrijf te starten? In dit interview vertellen Laura en Lars over hun ervaringen.
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Lars: “Ik had altijd al wel de ambitie om een eigen praktijk te starten, maar ik had nog geen plan. Toen onze zus Lynn haar eigen logopediepraktijk wilde verhuizen naar een nieuw pand, ontstond het idee om met z’n drieën onder een dak te gaan. Een tof idee dat nu, twee jaar later, realiteit wordt.”
Laura: “Een spannende stap, want er komt veel op je af. Naast de administratie voor je patiënten, zijn we verantwoordelijk voor het pand. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de telefoon of het internet, dan moeten we dat zelf oplossen. Maar omdat we het samen doen, zie ik het helemaal zitten.”
Broers en zussen die samen een eigen bedrijf oprichten, dat hoor je niet vaak. Al helemaal niet binnen de kinesie. Hoe is het eigenlijk om met je familie samen te werken?
Lars: “Heel fijn! Onze moeder was en is er altijd voor ons voor de logistieke en morele steun, en niet te vergeten haar goede kookkunsten tijdens de vergaderingen. En onze vader heeft alle plannen van bouwbedrijven opgevolgd. Als dingen niet op orde waren, ging hij erachteraan. Hij passeerde vaak langs de bouw om te kijken of alles volgens plan verliep, onderhield contact met de firma’s en meer. Daarmee viel een grote last van onze schouders. Het is bijzonder dat we met heel het gezin ons steentje kunnen bijdragen.”
Laura: “Met z’n drieën is het makkelijker om te beginnen dan helemaal alleen. Voordeliger, bovendien. Ik zou het zonder mijn broer en zus niet eens gedaan hebben, denk ik. We vergaderen een paar keer per maand, dan is het wel gek om met je broer en zus aan tafel te zitten, hoe gezellig het ook is. Het is een voordeel dat we elkaar goed kennen, dan kunnen we de taken makkelijker verdelen.”
Over die taken gesproken: straks komt alles op jullie schouders terecht. Hoe gaan jullie het aanpakken?
Laura: “Binnen de praktijk krijgt ieder zijn eigen taken. Lynn zal de financiën op zich nemen, Lars zal de inkoop van materialen doen en ik word verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Zo’n taakverdeling is wel prettig, dan komt niet alles op een en dezelfde persoon terecht. Gelukkig kwamen we goed overeen in de taakverdeling. Vakinhoudelijk zal Lynn logopedie gaan geven, aan kinderen en volwassenen. Lars en ik zullen kinesitherapie aan volwassenen gaan geven. Ook zullen we kinderen met musculoskeletale klachten helpen. Ik vind het fijn dat
Lars net als ik een ervaren kinesist is. We kunnen van elkaar leren en patiënten naar elkaar doorschuiven.”
Veel kinesisten starten een eigen praktijk binnen een bestaand gezondheidscentrum of kantoorpand. Jullie hebben zelf een ruimte laten bouwen. Hoe was dat?
Lars: “Het maken van de bouwplannen bleek nog niet zo simpel. Je weet wel hoe je dingen graag zou willen, maar er zijn zoveel details waar je op moet letten. We mochten alles zelf kiezen: van de inkleding van de ruimtes tot en met het aantal stopcontacten aan toe. Ik heb nog nooit eerder gebouwd, dus dan zijn er opeens wel veel zaken om rekening mee te houden.”
Laura: “Er zijn wel duizend mogelijkheden als je vanaf nul start. Voor iemand zoals ik, die veel keuzestress ervaart, is dat een uitdaging. Het is natuurlijk leuk dat je het zelf kunt doen, maar ik blijf het lastig vinden om knopen door te hakken. Nu alles is besteld, is het alsnog afwachten hoe de tafels en kasten er in het echt uit gaan zien. Het zal vast mooi worden, toch blijft het spannend.”
Lars: “Nu het interieur achter de rug is, zijn we begonnen met het inkopen van kinesiemateriaal. Daarnaast zijn we druk bezig met de praktische zaken: internet regelen, de telefooncentrale inrichten en een website maken. De laatste stappen voordat we straks echt open kunnen.”
De laatste loodjes, dus. Waar kijken jullie het meeste naar uit?
Laura: “Ik kijk ernaar uit om onze praktijk kenbaar te maken bij patiënten en zorgverleners! Binnenkort lanceren we onze website en sociale mediakanalen. Dan wordt het wel heel concreet. En ik kijk natuurlijk uit naar de oplevering van het pand, zodat we eindelijk zien hoe het wordt.”
Lars: “Ik ben ook heel benieuwd naar de inrichting van de praktijk. De ontwerpen zijn af, maar vanaf een computerscherm is het toch anders dan in het echt. Ik verheug me erop om in de praktijk rond te lopen en te zien hoe onze keuzes uitpakken. Ik kijk er enorm naar uit om echt te kunnen starten!”
Laura: “Op de langer termijn willen we andere disciplines aan de praktijk voegen. Zoals een diëtist, psycholoog of podoloog. We merken dat er veel vraag is naar logopedisten, dus een extra logopedist kunnen we op de korte termijn goed gebruiken. Maar eerst willen we de basis op orde hebben. Met alle voorbereidingen en de mooie locatie in Kasterlee, heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt.”
Groepspraktijk Dewindt is gevestigd aan de Markt 2 in Kasterlee (België). Zorgverleners zijn van harte welkom voor een verblijvende kennismaking. Patiënten kunnen hun afspraken eenvoudig boeken via de online agenda van de praktijk. Bekijk de website van Groepspraktijk Dewindt hier.
Reacties (0)