7 tips voor de inrichting van een kleine praktijk
Kennisblog ProductenFysiotherapiepraktijken heb je in alle soorten en maten. Je hebt grote praktijken met een eigen fitnesszaal, maar ook praktijken met één behandelkamer en een kleine hoek om oefeningen te doen. Dat betekent dat je slim met de beschikbare ruimte om moet gaan, er past namelijk minder in. Werk je in een kleine praktijk of een kleine behandelruimte? In deze blog deelt Henderika tips voor een optimale inrichting.
1. Bedenk wat je belangrijk vindt
Hoe je een kleine praktijk inricht, hangt grotendeels af van wat je belangrijk vindt. Je kunt niet alles neerzetten, dus zul je keuzes moeten maken.
Stel vast welke klachten je voornamelijk gaat behandelen en hoe jouw cliëntenkring eruitziet. Als je bijvoorbeeld gespecialiseerd bent in echografie, dan ontkom je niet aan een echografie-apparaat. En bij sportmassages is een massagetafel onmisbaar.
Daarna maak je voor jezelf een lijst van alles wat je mogelijk nodig hebt. Je zet de belangrijkste spullen bovenaan, dan heb je straks in elk geval de basis op orde.
2. Maak een goede start met deze basisbenodigdheden
Centraal in elke behandelkamer, is een elektrische hoog/laag-behandeltafel met krukje. Daarnaast heeft elke fysiotherapeut posters voor de aankleding en als informatievoorziening en anatomiemodellen ter decoratie en educatie.
Voor de oefenruimte, schaffen de meeste praktijkhouders als eerste wat klein oefenmateriaal aan. Het populairste fitnessapparaat is de pully: een multifunctioneel systeem waarmee je kracht kunt trainen.
Afhankelijk van de beschikbare vierkante meters, kun je daarna nog cardio-apparatuur kopen, zoals een loopband of een hometrainer. Natuurlijk moet je ook ruimte overhouden voor de verbruiksmaterialen en een bureau met toebehoren.
3. Kies ruimtebesparende producten uit
Als je eenmaal weet wat je in de behandelkamer komt te staan, is het een kwestie van producten vergelijken. Om je op weg te helpen, hierbij alvast wat producten die relatief weinig ruimte innemen.
De bestverkochte zadelkruk van dit moment, is de Amazone, de smallere versie van de Jumper. Wat betreft de pully, kun je het beste voor een wall pully kiezen. Door de wandmontage, neemt deze minder ruimte in beslag. Zorg wel dat je voldoende bewegingsvrijheid rondom de pully hebt. Bij klein oefenmateriaal kun je denken aan balance trainers, kleine gewichtjes, minibands en andere elastieken om mee te trainen. In het voorbeeld van echografie, kun je een laptopmodel apparaat kiezen.
De behandeltafel zal de meeste ruimte innemen, ongeacht welk model je kiest. Een tafel met vier zwenkwielen is de beste keuze, dan zet je deze makkelijk aan de kant om ruimte vrij te maken voor, bijvoorbeeld, grondoefeningen. Tot slot de anatomie: kleine anatomiemodellen passen op het bureau of in de kast. Voor een weergave van het volledige lichaam, kun je het beste voor een poster of anatomie-software kiezen.
4. Koop een bureau met opbergruimte
Elke behandelruimte heeft een bureau nodig. Het hoeft niet groot te zijn, zolang er plek is voor een computer met toetsenbord, een kopje koffie en wat papieren. Eventueel kun je de anatomiemodellen ook op het bureau plaatsen.
Een wandbureau of een hoekbureau nemen de minste ruimte in, alleen dan is het minder makkelijk om er samen met de cliënt aan te zitten.
Welk type bureau je ook kiest: ga voor een met kastruimte. Bureaulades nemen namelijk minder ruimte in dan losse kastjes. De lades zijn een handige plek om administratie en verbruiksmaterialen in te bewaren.
5. Hang de spullen op
Door spullen op te hangen, bespaar je ruimte en zorg je tegelijkertijd voor decoratie. Spullen die je eenvoudig aan haakjes op kunt hangen, zijn bijvoorbeeld weerstandsbanden, elastieken en springtouwen. Hang het bij voorkeur hoog op, zodat je er niet achter blijft haken als je langsloopt.
Let bij de aanschaf van de materialen goed op de kleuren. Als je rustige kleuren kiest die goed bij elkaar passen, oogt het minder druk dan als je een hele regenboog aan de muur hebt hangen. Dumbbells en andere zwaardere materialen, kun je beter op planken of in kasten plaatsen.
Ophangen werkt trouwens ook goed voor je verlichting: een plafondlamp neemt bijna geen ruimte in, terwijl een staande lamp vooral in de weg staat.
6. Ga met je kasten de hoogte in
In een kleine (praktijk)ruimte heb je weinig plek voor lange of diepe kasten. Om toch voldoende opbergruimte te behouden, kun je voor hoge kasten gaan, desnoods van af de grond tot aan het plafond.
Het is dan wel belangrijk om een inklapbaar keukentrapje te kopen zodat je overal goed bij kunt komen. Daarnaast de tip om de spullen die je het vaakste nodig hebt op ooghoogte te leggen. Wel zo makkelijk!
7. Laat de ruimte groter lijken
Door slim om te gaan met vormen en kleuren, laat je jouw praktijk of behandelruimte groter lijken dan hij daadwerkelijk is. De eerste truc is om lichte kleuren te gebruiken. Een lichte kleur reflecteert het licht, waardoor de ruimte groter lijkt. Deze tip geldt niet alleen voor de muren en het plafond, maar ook voor je vloer.
Een tweede truc is om een spiegel tegenover het raam te hangen om zo extra licht te reflecteren. Sowieso zijn spiegels een goed idee. Ze komen van pas tijdens de behandeling én maken de ruimte optisch groter.
Tot slot helpt het om grote meubels zoveel mogelijk tegen de wand te plaatsen. Hierdoor lijkt de ruimte groter en loop je er makkelijker doorheen.
De inrichting van een praktijk, klein of groot, vergt dus veel aandacht. Wil je meer informatie over alle mogelijkheden, of twijfel je over bepaalde producten? Neem dan contact op met Henderika Kingma, onze accountmanager. Ze denkt graag met je mee en helpt je op weg.
📞 +316 25 09 39 62
✉️ henderika@fysiosupplies.nl
Reacties (0)