Fysiotherapie in 2021: tien belangrijke thema’s
KennisblogEen nieuw (zorg)jaar is aangebroken. Welke trends en ontwikkelingen staat de fysiotherapiebranche te wachten? We signaleren diverse trends en ontwikkelingen, in dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste thema’s.
1. Verbreding van de werkzaamheden van de fysiotherapeut
Volgens sectorspecialisten van de ABN AMRO, zal de zorgvraag steeds verder verschuiven. Mensen willen, ook als ze ouder worden of ziek zijn, mee blijven draaien in de maatschappij of op hun werk. Daarom besteden ze steeds meer aandacht aan gezond leven en het voorkomen van klachten. Zorgprofessionals, waaronder fysiotherapeuten, kunnen hierin adviseren en meedenken. Ook kunnen zij preventieve zorg bieden, bijvoorbeeld op het gebied van mentaal welzijn, privé en op het werk. Zo zal er meer vraag komen naar psychosomatische- arbeidsfysiotherapeuten.
2. Dubbele vergrijzing in de fysiotherapiebranche
Volgens de Rabobank was er de afgelopen jaren een klein overschot aan fysiotherapeuten, omdat een deel van hen langer doorwerkt en er meer studenten begonnen aan de studie fysiotherapie. Maar op de langere termijn lost dit overschot zich op en kan er zelfs een tekort aan fysiotherapeuten ontstaan.
Dat komt enerzijds omdat mensen ouder worden en dus langer zorg nodig hebben, anderzijds omdat fysiotherapeuten met pensioen gaan. Volgens deze infographic met trends en cijfers van 2020, gaat 22% van alle fysiotherapeuten in de komende 10 jaar met pensioen en is 10% van de huidige fysiotherapeuten ouder dan 60 jaar. Dat schept ruimte voor fysiotherapeuten in spe.
3. Meer vraag naar geriatriefysiotherapeuten en oncologiefysiotherapie
Mensen worden steeds ouder en willen graag zolang mogelijk gezond en zelfredzaam blijven. Dat merkt fysiotherapeut Douwe van Klinken, van Argo Fysiotherapie, ook: “Ouderen willen, ondanks hun hoge leeftijd, in het leven staan en dingen doen. Een geriatriefysiotherapeut kan hen helpen om zoveel mogelijk op eigen benen blijven te staan, letterlijk en figuurlijk.”
Daarnaast zien steeds meer mensen de toegevoegde waarde van een fysiotherapeut bij de behandeling of revalidatie van kanker. Een oncologisch fysiotherapeut kan helpen om de spierkracht en conditie te verbeteren of om in beweging te blijven.
Deze twee trends zie je ook terug in het online zoekgedrag van mensen. Volgens een analyse van Digitaal heerschap, zochten mensen in 2020 anderhalf á twee keer vaker op de termen ‘oncologie fysiotherapie’ en ‘geriatrie fysiotherapie’. Naar verwachting zal deze trend zich de komende jaren voortzetten.
4. Verdere uitwerking van de anderhalvelijnszorg
Bij anderhalvelijnszorg wordt een deel van de ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg verplaatst. Dat betekent dat een medisch specialist een relatief eenvoudige taak uit kan besteden aan een bevoegd fysiotherapeut. Het idee is dat eerste- en tweedelijnszorg wat meer in elkaar overgaan en dat de patiënt sneller terecht kan met zijn hulpvraag.
Volgens Jeroen Prummel, praktijkhouder van Musselkanaal Fysiotherapie, pakt dat niet altijd goed uit: “De anderhalvelijnszorg biedt veel kansen, we werken zelf ook samen met huisartsenpraktijken en specialisten. Maar het heeft ook bedreigingen: sommige ziekenhuizen willen de eerstelijnszorg zelf aanbieden. Dan schiet het natuurlijk z’n doel voorbij.”
5. Zorgvergoedingen voor fysiotherapie worden verder afgebouwd
Volgens de Zorgwijzer is het in 2021 vrijwel onmogelijk om jezelf onbeperkt te verzekeren tegen fysiotherapie. Dus welke verzekering je ook hebt; grote kans dat een deel van de behandelingen uit eigen zak betaald moeten worden. Daarnaast worden zorgverzekeraar steeds kritischer, waardoor het als fysiotherapeut lastiger wordt om te voldoen aan de gestelde eisen. Veel fysiotherapeuten verwachten dat dit effect alleen maar sterker zal worden.
6. Steeds meer kennis vereist
Men verwacht steeds meer van fysiotherapeuten, zo stelt de Somt University of Physiotherapy. Van kennis over de medische basiswetenschappen tot een interdisciplinaire samenwerking, vlotte communicatie en wetenschappelijke vaardigheden. Deze kennis maakt het makkelijker om samen te werken met andere zorgdisciplines en helpt je bovendien om je te onderscheiden van andere fysio’s. Je kunt deze kennis onder andere opdoen door een master te volgen, mee te lopen (of werken) op een medische afdeling of deel te nemen aan een intervisietraject.
7. Patiënt wordt kritischer
In het brancherapport van 2020 bleek dat zorgconsumenten steeds kritischer worden. In 2021 zal deze trend zich naar verwachting voortzetten. De patiënt is steeds beter in staat om zijn wensen te formuleren en zorgaanbieders te vergelijken. Dat gebeurt voornamelijk online, waar websites en patiëntbeoordelingen te vinden zijn. Daarom zal het onderscheidend vermogen van een praktijk, en de aanwezigheid van verschillende expertises, een nog grotere rol gaan spelen.
8. Meer samenwerkingsverbanden en ketenvorming
De Eerstelijns (platform voor strategie en innovatie) meldt dat er in 2020 meer fysiotherapiepraktijken zijn gekomen die onderdeel uitmaken van een nationale keten. Daarnaast zien zij ook meer kleinere, regionale ketens ontstaan doordat er een praktijk binnen de provincie wordt overgenomen. Deze trend zet zich naar verwachting in 2021 voort.
Volgens het brancherapport Fysiotherapie in beeld, reiken de samenwerkingsverbanden verder dan fysiotherapeuten die hun krachten onderling bundelen. Er wordt steeds vaker samengewerkt met andere zorgprofessionals, soms zelfs op locatie. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, diëtisten, logopedisten en psychologen. Zo ontstaan paramedische-, leefstijl-, en gezondheidscentra.
9. Toch meer animo voor e-consults
In de blog trends en ontwikkelingen van 2019 schreven we dat zorgconsumenten kritisch zijn ten aanzien van e-consults. Anno 2021 lijken e-consults langzaam terrein te winnen. Dat komt enerzijds door de komst van corona, waarbij sommige mensen wegens quarantaine niet naar de fysiotherapeut toe kunnen komen. Dat dwingt zowel patiënt als fysiotherapeut om alternatieven te zoeken. Tegelijkertijd ontwikkelt de technologie zich zodanig dat het makkelijker en veiliger wordt om online met elkaar te communiceren.
10. Thuiswerkklachten blijven aanhouden
In 2020 heeft thuiswerken een gigantische gemaakt. Helaas heeft niet iedereen een ergonomische werkplek, waardoor er meer kans is op RSI-klachten. Uit een recent artikel van de Trouw, blijkt dat 41% van de ondervraagde thuiswerkers vaker last heeft van fysieke klachten. Denk hierbij aan pijn aan de nek, rug, arm en schouder.
Ook signaleert Bas van der Valk, van Runnersfysio Bosbaan, dat er meer wordt hardgelopen. “Sinds de sluiting van de sportscholen, gaan meer mensen buiten sporten. Maar onvoldoende kennis of een verkeerd trainingsschema kan tot diverse blessures leiden. Als fysiotherapeut kun je bijdragen aan de behandeling en preventie.”
Actuele fysiotherapie aanbiedingen in 2021
Een ding verandert er in 2021 niet, en dat is de toewijding waarmee ons team voor je klaarstaat. Van een next day delivery bestelling tot een persoonlijk advies over een investering: wij bieden jou de totaaloplossing op het gebied van fysiotherapie. Bekijk alvast wat scherpe aanbiedingen voor fysiotherapeuten het jaar positief mee te starten!
Reacties (0)