EPTE®: minimaal invasieve percutane elektrolyse bij peesaandoeningen
NieuwsEPTE® staat voor Electrolisis Percutánea Terapéutica, of in het Nederlands: Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse. Percutane elektrolyse is een bewezen effectieve behandeltechniek voor korte en langdurige peesklachten. Spanje is de bakermat van deze techniek. Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 4000 EPTE®-therapeuten en -artsen. In Nederland zijn er nu meer dan 500.
EPTE® in de fysiotherapiepraktijk
EPTE® is een innovatief, minimaal invasief en echogeleid behandelconcept voor het herstellen van chronische en niet-verbeterende peesaandoeningen (tendinopathiën). Met EPTE® (her)start je het herstel van langdurige peesproblemen door een acupunctuur- of dry needlingnaaldje exact op de aangedane plek in de pijnlijke pees te brengen en daar een lichte, galvanische stroom op te zetten. Het plaatsen van de naald gebeurt echografisch gecontroleerd. Een behandeling duurt maximaal 1 minuut en 50 seconden.
Effectieve behandeling tendinopathiën
De lichte stroom start een aantal biochemische processen in de pees, die:
- de celwandpermeabiliteit verbeteren;
- de doorbloeding aanzetten, waardoor een pijnmodulatie optreedt;
- het zieke zure milieu gezonder basisch maken;
- én tenocyten stimuleren, verantwoordelijk voor de collageensynthese en daarmee het basismateriaal van al onze pezen.
Met de inzet van de percutane elektrolyse in combinatie met toegespitste oefentherapie en loadmanagement zijn zelfs de moeilijk genezende peesproblemen goed te herstellen binnen een termijn van 4 maanden en 4 tot 6 EPTE®-sessies. Denk aan de achillespees, supraspinatus of hielspoor (in feite ook een tendinopathie van de fascia plantaris).
Oefenschema en loadmanagement
Uiteraard moeten de aangedane pezen weer “fit for the job” worden: treksterk in de juiste richting. Daarbij wil je dat het collageen zich netjes gaat organiseren zodat de pees weer de normale ADL- of sportbelasting aankan. Het EPTE® concept komt daarom met een geprotocolleerd oefenschema dat zwaar leunt op de belastingsopbouw van Cook, Purdam en Malliaras. Bekende namen voor iedereen die zich met tendinopathische problemen bezig houdt. De fysiotherapeut neemt daarin een coachende rol over het load management. Dat hoort er onlosmakelijk bij en is daarom ook onderdeel van de basiscursus EPTE®. Net als het normale klinisch redeneren. Heeft iemand een kneeing-in bij de spronglanding of mobiliteitsbeperkingen in zijn beweegketen, dan moet ook daar aan gewerkt worden.
Basisopleiding EPTE®
De basisopleiding EPTE® leert je het behandelconcept uit te voeren. In twee dagen wordt alle relevante en actuele kennis over tendinopathie gedeeld. De alternatieve behandelmethodes in de eerste en tweede lijn worden vergeleken met EPTE® behandelingen op evidence maar ook op effectiviteit. Deelnemers leren de beslisboom: wanneer zet je EPTE® wel of juist niet in. En minstens zo belangrijk, bij elk van de 5 ‘basis’-pezen komt het specifieke oefenprotocol uitgebreid aan bod.
Noot: als deelnemer behoor je de basiskennis van echografisch correct scannen van de te behandelen pezen te hebben. Heb je nog geen echo-ervaring, dan is speciaal daarvoor een EPTE® 5 Pezen Echo Scandag. Daarmee leer je de basis voor het scannen van de fascia plantaris, achillespees, patellapees, supraspinatuspees en de epicondylitis lateralis humeri (tenniselleboog) én het herkennen van pathologie.
Veelgestelde vragen over PNE en EPTE®
Is elke tendinopathie met EPTE® te behandelen?
Nee. De techniek is vooral succesvol bij type I pezen, dat wil zeggen pezen zonder peesschede. Een tenovaginitis reageert niet zo goed op welke PNE-techniek dan ook, hoog- of laagstroom. De techniek is ook niet zomaar toe te passen op bursae of ligamenten en helemaal niet bij zenuwen of andere niet-collageen structuren.
Is het EPTE® apparaat CE Health gecertificeerd?
Ja. EPTE® is op dit moment de enige in de internationale markt voor gebruik in pezen én musculatuur.
Kun je EPTE® toepassen zonder echografie?
Nee. Ten eerste moet het echoapparaat de klinisch gestelde diagnose bevestigen of juist uitsluiten. Ten tweede – en vooral – heb je de echografie nodig om zeker te weten dat je ín de pees en op de aangedane plek zit met de speciaal daarvoor ontwikkelde EPTE® naald.
Is EPTE® pijnlijk?
Nee, normaal gesproken is de behandeling die maximaal 1 minuut 50 seconden duurt zeker niet pijnlijk. Het kan wel oncomfortabel zijn of zelfs gevoelig. En dat is logisch. Het naaldje komt in een zere pees. Dus dat voelen mensen wel. Maar het is minder pijnlijk en belastend dan een standaard frictiebehandeling op zo’n pees.
Is EPTE® veilig?
Ja, er zijn geen calamiteiten bekend. Een nareactie van 2 of 3 dagen is mogelijk. Elke percutane behandeling (injecties, infusen, dry needling) heeft een beperkte kans op infectie. In de basisopleiding EPTE® wordt geleerd op een veilige en hygiënische manier te werken. Er zijn in de internationale literatuur nog geen gevallen bekend van calamiteiten bij een EPTE® behandeling.
Randomized controlled trials (RCT) level 1
De PNE-techniek is nog jong. En dus bestaan er nog niet veel rct’s op level I gebied. Maar dat is groeiende. Er is in 2018 onder andere nog een mooie en goede, onafhankelijk uitgevoerde RCT gepubliceerd over de succesvolle behandeling van de Fascia Plantaris (Hielspoor).
Wil je meer weten over de mogelijkheden van EPTE® voor jou of je praktijk? Neem contact op met Henderika Kingma.
En kijk een keer op https://youtu.be/25BGBK_HW2k
Reacties (0)