Fysiotherapie in 2025: zo denken fysiotherapeuten over de toekomst
KennisblogDe rol van fysiotherapeuten verschuift en verbreedt, vertelt Raymond Ostelo, hoogleraar Evidence-based Fysiotherapie. Waar fysiotherapeuten zich voorheen vooral richtten op de behandeling, liggen er nu kansen in de preventieve zorg. Daarnaast speelt e-health een steeds grotere rol, al helemaal sinds COVID-19. Wat betekenen dergelijke veranderingen voor het vak fysiotherapie? Het KNGF ging hierover in gesprek met 80 fysiotherapeuten uit het hele land.
Tijdens de brainstormsessie ‘Op weg naar fysiotherapie en fysiotherapeut in 2025’ werden 8 stellingen besproken aan de hand van voor- en tegenargumenten. Dit gebeurde binnen KNGF’s projectgroep Vertrouwen in Fysiotherapie. We lichten 3 onderwerpen uit: preventieve zorg, de rol van patiëntwaarderingen en het belang van samenwerken en communiceren tussen zorgprofessionals.
Preventie en gedragsverandering
“Preventie en gedragsverandering worden belangrijker dan fysieke behandelingen.
Daardoor wordt het sociaal domein (Wmo) een belangrijke financieringsbron”
De meeste fysiotherapeuten konden zich in deze stelling vinden. Want als er gedragsverandering plaatsvindt, kunnen klachten voorkomen worden, waardoor een fysieke behandeling overbodig wordt. Preventie heeft nog een voordeel: de voorlichting kan aan veel mensen tegelijk worden gegeven, desnoods online. Het bereik is hierdoor groot.
Natuurlijk was niet iedereen het met deze stelling eens. De meerwaarde van de fysiotherapeut zit juist in de fysieke behandeling en het geven van persoonlijk advies. Daarnaast vonden sommige mensen dat gedragsverandering niet bij het vak fysiotherapie hoort. Ongeacht hoe dit gefinancierd wordt.
De rol van patiëntwaarderingen
“Kwaliteit toon je aan door hoge patiëntwaarderingen”
Natuurlijk zijn patiëntwaarderingen belangrijk. Elke fysiotherapeut streeft naar tevreden patiënten die goed geholpen zijn, dat is de essentie van de behandeling. Daarnaast bieden individuele beoordelingen tegenwicht aan alle wetenschappelijke graadmeters van kwaliteit.
Toch zitten er haken en ogen aan deze stelling. Veel praktijken hebben hoge patiëntwaarderingen, dus het is lastig om jezelf daarmee te onderscheiden. Daarnaast is een patiëntenbeoordeling subjectief. Weet een patiënt wel waar hij op moet letten en heeft hij vergelijkingsmateriaal? Daarnaast baseren sommige patiënten hun praktijkkeuze op de beoordeling van de zorgverzekeraar. In dat geval is de waardering van de zorgverzekeraar dus doorslaggevend. Ook zal deze de behandeling (deels) moeten en willen vergoeden.
Het belang van samenwerken en communiceren
“Voor een fysiotherapeut wordt communiceren en samenwerken belangrijker dan fysiotherapeutisch handelen”
Overleg tussen zorgprofessionals vormt de basis om goede behandelingen te selecteren. Vaak blijkt dat een patiënt meer nodig heeft dan enkel fysiotherapie. En ja, dat vraagt om een multidisciplinaire samenwerking met goede communicatie.
Maar voordat dit volgens de projectgroep realiteit kan worden, moeten deze ‘coördinatiekosten’ gedeclareerd kunnen worden. Ook heerst de zorg dat er straks geen duidelijke rol meer voor de fysiotherapeut is weggelegd. De waarheid zal ergens in het midden liggen: zowel samenwerken als fysiotherapeutisch handelen zijn nodig voor een optimaal herstel van de patiënt.
Wat betekent dit voor 2025?
• De preventieve zorg zal waarschijnlijk een grotere rol spelen, maar er moeten nog veel keuzes gemaakt worden over de invulling hiervan.
• Patiëntwaarderingen blijven belangrijk, maar voor de kwaliteitsbeoordeling zullen meerdere aspecten moeten worden meegenomen.
• De samenwerking en communicatie met andere zorgprofessionals wordt steeds belangrijker, maar dat mag niet te veel ten koste gaan van fysiotherapeutisch behandelen.
Meer informatie over de visie op fysiotherapie
Ben je benieuwd naar de andere stellingen of wil je meer weten over de visie van het KNGF? Bekijk alle stellingen met voor- en tegenargumenten of lees meer over de visie van de projectgroep. De projectgroep streeft ernaar om samen dezelfde visie richting de toekomst te hebben om zo, gezamenlijk, de positie van de fysiotherapeut in de maatschappij te versterken.
Reacties (0)