Welke Persoonlijke Beschermingsmiddelen kies ik voor de Fysiotherapiepraktijk?
Hoe kies ik...?Handschoenen, gelaatsmaskers en desinfectiemiddelen: in ons assortiment vindt u verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Momenteel is de beschikbaarheid van deze producten erg laag in Nederland. FysioSupplies werkt al weken hard aan het verkrijgen van deze producten. Daarbij lopen we tegen hoge prijzen of geen beschikbaarheid aan. Daarnaast ontstaan er veel vragen over welke materialen te kiezen.
De vraag die we veel horen: welke mondmaskers zijn nu geschikt voor de fysiotherapie? Elk type mondmasker heeft zijn specifieke eigenschappen. Wij maken onderscheid tussen chirurgische en FFP maskers. Hoe u goede mondmaskers herkent en een goede keuze maakt in persoonlijke beschermingsmiddelen, delen we in dit artikel.
Mondmasker: richtlijnen RIVM
Het RIVM heeft heldere richtlijnen opgesteld over wanneer, welk soort masker nodig is. Op het moment van schrijven is dat nog niet bepaald voor de fysiotherapie. FysioSupplies zoekt voortdurend contact met het RIVM en KNGF om daar duidelijkheid over te krijgen en om ervoor te zorgen dat er voldoende beschermende middelen beschikbaar zijn om veiligheid te bieden – ook wanneer de reguliere behandelingen in de praktijk weer toegestaan worden.
Beschermingsmiddelen voor de fysiotherapeut
Momenteel mag de fysiotherapeut alleen noodzakelijke behandelingen uitvoeren als hij of zij persoonlijke beschermingsmiddelen draagt:
- mondkap
- handschoenen
- gezichtsbescherming
- schort
Goed voorbereid zijn op de ‘herstart’ van uw praktijk: alle beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) en desinfectie-producten voor de fysiotherapiepraktijk
Welke typen maskers zijn er en hoe herkent u ze?
Chirurgische mondmaskers
Worden ook wel mondneusmaskers genoemd. Chirurgische maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en aan EN 14683. De belangrijkste reden om een chirurgisch masker te dragen is om de patiënt en de directe omgeving te beschermen tegen besmetting door het personeel. In sommige gevallen kan een chirurgisch mondmasker de drager ook beschermen tegen opspattend vloeistof. Een chirurgisch masker biedt echter geen adembescherming, omdat het filter en de pasvorm niet ontworpen zijn om de drager te beschermen tegen kleine partikels. Chirurgische maskers komen in verschillende categorieën:
- Type 1 maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 maskers zijn niet geschikt voor operaties. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter-efficiëntie) van minimaal 95% en zijn niet spat-resistent.
- Type 2 maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spat-resistent.
- Type 2R maskers werken twee kanten op. Ze hebben een BFE van minstens 98% en zijn wél spat-resistent. Voor een tandarts is dit masker erg geschikt. Het RIVM adviseert dit type masker te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een chirurgisch masker niet volledig aansluit op de huid, blijft er echter een risico dat de patiënt de zorgverlener besmet.
FFP maskers
FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan EN149. Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette partikels die door de lucht verspreid worden. Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker.
- FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn.
- FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De zijkant lekkage mag niet meer dan 8% zijn. Een FFP2 masker beschermt tegen schadelijke, op water en olie gebaseerde aerosolen. Dit masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar biedt ook bescherming tegen door de lucht verspreide pollen en bacteriën zoals genoemd in risicogroep 2, bv. tbc.
Wij verwachten dat dit type masker door de meeste fysiotherapiepraktijken gebruikt zal worden om optimale veiligheid te bieden voor patiënt en behandelaar.
- FFP3 maskers bieden de hoogste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. De lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt daarboven ook bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3.
FFP3 maskers worden doorgaans gebruikt op Covid-afdelingen in ziekenhuizen.
Samengevat:
FysioSupplies verwacht dat er binnen de fysiotherapie met name gebruik gemaakt zal gaan worden van:
- Handschoenen
- Behandeltafel papier
- Tafel facecovers
- Gecertificeerde gelaatsmaskers of brillen
- Alcohol reinigingsmiddelen 80% voor handen en materialen
- Praktisept voor het reinigen van producten welke niet met alcohol mogen zoals behandeltafel bekleding.
- Mondmaskers:
- Type 1 mondmasker
- Chirurgische 2R mondneusmaskers
- FFP2 maskers
- Let op, log eerst in op onze website om de prijzen voor zorgprofessionals te zien.
Deze producten vindt u in de categorie Veiligheid en Preventie op onze site: https://www.fysiosupplies.nl/veiligheid-en-preventie
Welke kwaliteit masker kiest de fysiotherapeut?
De keuze kan per behandeling wisselen.Het RIVM of KNGF doet hier hopelijk snel een uitspraak over. Bij veel contact zoals manuele behandelingen verwachten we dat er gekozen gaat worden voor de FFP2. Bij relatief weinig contact volstaat waarschijnlijk type 2R
Hogere kosten per behandeling door beschermingsmiddelen
De kosten per behandeling lopen op door deze extra materialen. Dit probleem hebben wij ook aangekaart bij het KNGF – we hopen dat de fysiotherapiebranche hiervoor ondersteuning zal krijgen vanuit de verzekeraars.
FysioSupplies richt zich vooral op het verkrijgen van gecertificeerde maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zodat de fysiotherapeut straks weer veilig aan het werk kan.
Bekijk ook onderstaande video’s, waarin het RIVM adviseert over het juiste gebruik van mondmaskers en handschoenen. Alleen juist gebruik zorgt voor veiligheid.
Noot: wij updaten dit document wanneer er veranderingen zijn.
Reacties (2)
Monique Bodewes
Goedemorgen, Welke mondmaskers en schorten zijn voor een fysiotherapeut geschikt? mvgr M. Bodewes
Beantwoorden