Hoe gebruik ik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen?
Hoe kies ik...?Wij krijgen veel vragen over de juiste beschermingsmiddelen, hoe ze te gebruiken en of we ze snel kunnen leveren.
FysioSupplies heeft in de afgelopen periode grote voorraden aan persoonlijke beschermingsmiddelen weten te creëren zodat de fysiotherapeut veilig aan de slag kan. Wij werken er hard aan om deze voorraad hoog te houden. Ons advies is om op tijd nieuwe voorraden te kopen zodat je niet tekort komt. Wanneer er bij het product direct leverbaar staat ligt het bij ons in het magazijn en verzenden we het doorgaans dezelfde dag.
Hieronder beschrijven we wat de juiste beschermingsmiddelen zijn en wanneer deze in te zetten.
Allereerst een noot dat de aanwijzingen van het RIVM en het KNGF leidend zijn.
Tips
Wees duidelijk in de communicatie intern en extern. De praktijk kan volledig veilig zijn voor alle medewerkers maar patiënten komen alleen maar als ze zich veilig voelen. Enkel wanneer iedereen voor een zichtbaar veilige omgeving zorgt en zich aan de regels houdt kan er weer opgeschaald worden. Zorg niet voor schijnveiligheid maar echte veiligheid.
Maskers
We zien verschillende partijen welke reeds interne richtlijnen hebben opgesteld. In een eerder blog deelden we al de verschillen tussen mondmaskers. Hierin wordt aangegeven dat we denken dat het volgende gehanteerd gaat worden op basis van het advies van het RIVM aan andere zorgprofessionals.
- Mondmasker type 1 voor patiënten of particulieren
- Mondmaskers type 2r voor fysiotherapeuten met patiënten zonder corona verdenking en rond de 1,5 meter afstand.
- FFP2 KN95 voor fysiotherapeuten met patiënten met corona verdenking en binnen een meter afstand.
Mondmaskers dienen op de juiste manier gebruikt te worden daarom delen we hier nogmaals het filmpje van het RIVM.
Alle mondmaskers mogen 3 uur aan een stuk worden gedragen en hoeven niet voor elke nieuwe cliënt te worden gewisseld. Als het masker eerder al te nat wordt of de ademhalingsweerstand te groot, wissel het dan eerder.
Raak bij het afdoen enkel de elastieken aan. Doe het masker tussentijds niet af en weer op en raak het niet aan. Na het wisselen of afdoen van het masker moet handhygiëne worden toegepast.
Handschoenen
Voor elke cliënt moet een nieuw paar niet-steriele handschoenen worden gebruikt. Pas altijd handhygiëne toe (handen wassen eventueel 80% alcohol) voor en na het uittrekken van de handschoenen.
Handschoenen dienen op de juiste manier gebruikt te worden daarom delen we hier nogmaals het filmpje van het RIVM.
Gelaatsmaskers
Gelaatsmaskers worden gebruikt wanneer de patiënt een corona verdenking heeft en wanneer er binnen 1 meter gewerkt wordt bij bijvoorbeeld manuele behandelingen op de behandeltafel.
Met een gelaatsmasker ziet de patiënt meer van het gezicht van de therapeut dan bij een bril en zal het ondanks alle maatregelen persoonlijker voelen dan met een bril.
Gelaatsmaskers kunnen na gebruik worden gereinigd met 80% alcohol. Raak deze tijdens gebruik niet onnodig aan en wanneer dit wel nodig is, pas dan handhygiëne toe.
Schrijf je initialen op de gelaatsmaskers zodat je geen onderlinge verwisselingen krijgt.
Schorten
Bij direct contact binnen met de patiënt of patiënten met corona verdenking is een medisch protectieschort vereist. Het is van belang dat deze goed sluit en lange mouwen heeft.
Desinfectie materialen
Er is een groot tekort aan alcohol gel 80%. Gel met een minimale alcohol gehalte van 80% is noodzakelijk binnen de zorg om te ontsmetten. 70% is niet voldoende.
De volgende producten zijn ruimer in beschikbaarheid dan de gel variant:
Alcohol podior 80% ontsmet de intacte huid en kan instrumenten en oppervlakken reinigen.
Alcohol podilon 80% ontsmet de intacte huid en zorgt dat het niet uitdroogt.
Praktisept bevat geen alcohol maar is geschikt om de behandeltafel te reinigen.
Alcohol wordt afgeraden voor de behandeltafel kussens omdat ze uitdrogen en scheurvorming kunnen geven.
Wij adviseren om de alcohol in 1 liter of 5 liter varianten aan te schaffen en over te gieten in dispensers zoals zeeppompjes. Dit is voordeliger dan de alcohol gel.
Zet in alle ruimtes voldoende dispensers en vraag de patiënt allereerst de handen te reinigen met alcohol. Informeer de patiënt in de afspraakbevestiging al over deze en andere maatregelen. Stel intern een protocol op hoe je voor en na een behandeling zorgt voor ontsmetting van materialen, deurklinken etc.
Behandeltafel papier
Badstofhoezen zullen veelal vervangen moeten worden door papierrollen. Elke patiënt krijgt een nieuw stuk papier om op te liggen. Ook zijn er voor de gezichtsuitsparingen speciale facecovers.
Na de behandeling kan dit in het restafval gegooid worden. Reinig na gebruik de tafel nog wel met Praktisept omdat het papier vaak niet de gehele breedte beslaat.
Infrarood thermometer
Zoals eerder vermeld wil je zorgen dat werknemer en patiënt zich veilig voelen.
Naast goede informatie aan de patiënt wanneer wel en niet te komen raden wij aan een contactloze infrarood thermometer te gebruiken. Men is niet altijd even goed in het inschatten van ziektesymptomen. Een contactloze infrarood thermometer biedt uitkomst. Wanneer voor patiënten zichtbaar wordt welke veiligheidsmaatregelen getroffen worden, geeft dit vertrouwen.
Afval
Wegwerpmaterialen kunnen via het restafval worden afgevoerd.
Mochten er toch nog vragen ontstaan, schroom niet om contact op te nemen met ons.
We wensen jullie een veilige start!
Reacties (0)