Compressiekousen – Wees er op tijd bij!
NieuwsVermoeide benen na een dag werken of wandelen? Last van het gevoel van zware benen? Dit zijn typerende klachten bij (beginnend) vaatproblematiek. Dit uit zich veelal in vochtophoping (oedeem) in de benen, vaak zichtbaar aan het einde van de dag rondom de enkelbotten (maleoli). Het dragen van een compressiekous is hiervoor de oplossing. Maar beter is nog voorkomen dan genezen. Denk bijvoorbeeld aan staande beroepen, zoals kappers, productie medewerkers, verplegers/verzorgenden, fysiotherapeuten of langdurig zittende beroepen zoals werken op een kantoor en reizen. Ook hier biedt de compressiekous de nodige preventie en verlichting. De tijd dat compressiekousen alleen voor “oude dametjes” is, is allang voorbij. Compressiekousen zijn tegenwoordig dun en hip en van goede kwaliteit en dus niet van pantys en sokken te onderscheiden, maar verhelpen of voorkomen vermoeide of zware benen.
In deze blog gaan we in op:
- Hoe werkt een compressiekous?
- Waar moet ik op letten bij het kopen van een kous?
- Welke compressiekous past het beste bij mijn situatie?
Zo kun je voor jezelf of samen met jouw patiënt, op het juiste moment een goede keuze maken voor het aanschaffen van een compressiekous.
Anatomie
Voor we kunnen begrijpen waarom compressiekousen een meerwaarde voor ons bieden, moeten we eerst weten hoe ons lichaam werkt. Zuurstofrijk bloed wordt, door de grote bloedsomloop, vanuit het hart door onze slagaderen naar onze ledematen gepompt. Zuurstofarm bloed met lichaams afvalstoffen wordt vanuit ons weefsel afgevoerd via onze aderen terug naar het hart. Vooral vanuit de benen moet dit bloed een lange weg afleggen en ook vaak tegen de zwaartekracht in bij staan en zitten. Daarom hebben we speciale vaatkleppen in onze aderen, die zorgen dat bloed wel omhoog kan, maar niet naar beneden. Bij veneuze insufficiëntie (CVI) sluiten deze aderkleppen niet meer volledig. Het gevolg is dat zuurstofarm bloed, met de afvalstoffen, niet voldoende effectief afgevoerd kan worden, wat leidt tot vochtophoping herkenbaar door het gevoel van vermoeide en/of zware benen aan het einde van een dag.
Hoe werkt een compressiekous?
Simpel gezegd geeft een compressiekous druk van buitenaf op het been. Dit heeft een positief effect op het afvoeren van zuurstofarm bloed uit de benen tegen de zwaartekracht in. Ook met compressiekousen moet je blijven bewegen. Bij beweging geeft de compressiekous een wisselende druk. Deze wordt veroorzaakt doordat we onze spieren aan- en ontspannen tijdens het bewegen en de kous hier tegendruk vanaf buiten geeft. In rust geeft de compressiekous een constante druk (rustdruk). Het beste advies is het dragen van een compressiekous, in combinatie met regelmatig bewegen.
Medische compressiekousen zijn opgebouwd met de zogenoemde graduele druk, waarbij de druk rondom de enkels het hoogst is en deze druk naar boven toe afneemt. In Nederland kennen we vier drukklassen. Drukklasse één (tot 21 mmHg) wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en wordt verkocht in winkels, apotheken en online. Deze medische compressiekousen zijn uitermate geschikt voor beginnende klachten en preventief bij hoge risico doelgroepen, zoals statisch staande en zittende beroepen. Steunkousen klasse twee tot en met vier kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraar. De bandagist, huidtherapeut en/of fysiotherapeut meet deze kousen aan. Vergoeding van steunkousen vindt alleen plaats na indicatie van een (huis)arts. Bij vergoeding wordt altijd eerst het jaarlijks eigen risico aangesproken van de verzekerde. Het is echter altijd raadzaam om met oedeemklachten (opgezwollen benen) een zorgprofessional te raadplegen, zodat de juiste compressieklasse geadviseerd krijgt.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een kous?
Een belangrijk verschil is hier het type kous. De volgende verschillende kousen kun je aantreffen:
- Denier kousen: dit zijn drukkousen zonder een verantwoorde opgebouwde druk.
- Medische compressiekousen:dit zijn kousen met een gecontroleerde opgebouwde druk. Dat wil zeggen, dat de druk in de enkel altijd hoger is dan de druk in de kuit. Dit ondersteunt een effectieve bloedafvoer en voorkomt insnoering.
- Sportkousen: dit zijn speciale kousen voor tijdens of na het sporten, om met name spierklachten te verlichten.
Naast de type compressiekous is er een duidelijk onderscheid te maken in gebruikte materialen. Onze compressiekousen bevatten:
- Polyamide – veel toegepast basismateriaal voor compressiekousen
- Katoen – een natuurlijk product voor meer comfort
- Merino wool – een natuurlijke wolsoort, uiterst huidvriendelijk en een perfecte warmteregulator
- Elastaan – dit bepaalt de elastische eigenschappen vande compressiekous
Welke kous is geschikt voor mij?
Het is belangrijk een juiste kous te kiezen die past bij jouw situatie. We helpen je graag deze keuze overwogen te maken. Heb je meer vragen over compressiekousen? Neem dan contact op met de klantenservice van Fysiosupplies. Zij helpen je graag verder.
KEUZEWIJZER COMPRESSIEKOUSEN VOOR VROUWEN
Voor tijdens staande en zittende beroepen en/of reizen
- Venoflex kokoon
- Venoflex kokoon panty
- Venoflex Kokoon zwangerschapspanty
Voor dagelijks intensief gebruik, meer comfort, meer keuze in kleuren en hogere duurzaamheid
- Venoflex simply coton fin
Voor dagelijks intensief gebruik een gevoelige huid, koude voeten en/of zweetvoeten
- Venoflex fast laine
KEUZEWIJZER COMPRESSIEKOUSEN VOOR MANNEN
Voor tijdens staande en zittende beroepen en/of reizen
- Venoflex fast coton
Voor dagelijks intensief gebruik, meer comfort, meer keuze in kleuren en hogere duurzaamheid
- Venoflex city confort coton
Voor dagelijks intensief gebruik een gevoelige huid, koude voeten en/of zweetvoeten
- Venoflex fast laine
Thuasne compressiekousen
Compressiekousen van Thuasne worden in eigen Europese fabrieken vanaf de vezel gemaakt. Dat betekent dat we volle controle hebben op de eigenschappen van onze producten. Wij hebben al meer dan 170 jaar expertise op het gebied van weven en breien van materialen en gebruiken hierbij de laatste technologieën. Door ons productieproces en onze kennis zijn wij in staat om de beste eigenschappen uit het materiaal te halen, voor een optimaal effect. Dit blijkt ook uit meerdere vergelijkende onderzoeken.
Reacties (0)