De toegevoegde waarde van een enkelbrace in de fysiotherapeutische behandeling
Hoe kies ik...? OnderzoekStel, je behandelt een patiënt na een inversietrauma met bandletsel. Wanneer adviseer je een enkelbrace? De richtlijn van het KNGF spreekt wel van een compressiebandage tijdens het geneesproces, maar niet over advisering van een brace bij hervatting van sportieve activiteiten ter preventie. In deze blog gaan we in op de toegevoegde waarde van een enkelbrace binnen de behandeling van acuut enkelletsel.
Enkelblessures staan op nummer 2 als het gaat om (sport)blessures, ongeveer 15% (680.000) van alle blessures per jaar.(1) Het aantal blessures in Nederland neemt toe ten opzichte van 2009 evenals de medische kosten (532 miljoen euro er jaar). De totale medische kosten zijn globaal onder te verdelen in de volgende groepen: (2)
- Fysiotherapie 56%
- Ziekenhuis 35%
- Huisarts 7%
- Zorg door externen 2%
De meeste sportbraces worden sinds 2012 niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Daardoor zien we een ontwikkeling in de laatste jaren binnen de retail (medische groothandels, zorgwinkels, apotheken, webshops, sportspeciaalzaken etc.). Deze kanalen springen in op de toenemende consumentenvraag naar sportbraces.
Rol van de fysiotherapeut
Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de fysiotherapeut de meeste enkelblessures behandelt of in enige vorm betrokken is bij de behandeling. Daarnaast werkt deze beroepsgroep met een gedegen behandelplan, waarin de patiënt (mogelijkheden en doelen) centraal staat. De fysiotherapeut is een belangrijke schakel voor advies op gebied van enkelbraces. Inzicht in de verschillende types en functies is daarom van groot belang.
Brace vs Tape
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van tape en de meningen zijn hierover verdeeld. In een systematische review(3) is uit 46 onderzoeken geconcludeerd dat versterkende oefeningen en het dragen van een enkelbrace een positief effect hebben ter voorkoming van een enkelblessure. Uit een onderzoek onder 17 professionele voetballers bleek dat tape bij aanvang de Range of Motion (ROM) van inversie bij een ongeblesseerde enkel met 50,3% significant verminderde. Echter na 45 minuten voetballen bleek dit effect verwaarloosbaar (9,7%). (4)
STAP 1: Wel of geen enkelbrace?
Niet iedere patiënt is gebaat bij een enkelbrace. Dit hangt onder andere af van de type aandoening, het geneesproces, het herstel van de blessure en de sportwens van patiënt.
- Geneesproces: In de richtlijn van de KNGF wordt een compressiebandage aanbevolen in de acute fase. Een enkelbrace is duurzamer en heeft een reproduceerbaar effect. Dit zou een goed alternatief zijn voor een dagelijks compressieverband.
- Herstel blessure: Is er sprake van een (chronische) restinstabiliteit in de enkel, dan zou een brace overwogen moeten worden om herhaling van verzwikking te voorkomen.
- Sportwens patiënt: Wanneer blijkt dat de sportwens van de patiënt niet overeenkomt met het verwachte eindresultaat van de therapie, zou een enkelbrace meegenomen moeten worden in de overweging.
STAP 2: Welke type enkelbrace?
Compressiebraces: Deze braces zijn anatomisch geweven en voorzien van de juiste druk rondom de geblesseerde enkel. Compressie zorgt voor pijnverlichting, een verantwoorde vochtafvoer in de acute fase en voor een goede proprioceptie (gewaarwording van stand van enkel en voet) tijdens dagelijkse activiteiten of lichte sportieve activiteiten.
De Thuasne enkelbraces zijn verantwoord in dit traject, omdat de braces:
- in een anatomische vorm geweven zijn;
- gemaakt zijn met verschillende weeftechnieken voor de juiste druk op elke plek;
- extra elastische braceranden hebben, die insnoering voorkomen (voor verantwoorde vochtafvoer);
- geweven zijn van materialen met een hoge slijtvastheid;
- geweven zijn met pluizige steken, zodat ze natuurlijk aanvoelen op de huid.
De Thuasne Malleo Soft Enkelbrace en de Thuasne Malleo Action Enkelbrace zijn elastische steunbraces die compressie geven.
Stabiliserende enkelbraces: Deze braces geven naast compressie ook stabiliteit aan de enkel. Deze braces kunnen ondersteunen in de hervatting van de sportieve activiteit en in de preventie tegen een herhaling van een enkelblessure. De stabiliteit wordt veelal gevormd door elastische banden, een frame met elastische banden of een rigide ondersteuning.
- Elastische banden zorgen voor optimale bewegingsvrijheid, gerichte druk en matige stabiliteit.
- Rigide ondersteuning met elastische banden zorgen voor stevige stabiliteit en normale bewegingsvrijheid.
- Rigide kappen zorgen voor een stevige stabiliteit, bescherming (impact) en normale bewegingsvrijheid.
De Thuasne Ligastrap Malleo, Thuasne Malleo Dynastab en de Ligastrap Immo zijn voorbeelden van stabiliserende enkelbraces.
Vragen over enkelbraces, of hulp nodig bij het kiezen van de juiste type brace?
Onze productspecialisten kunnen helpen bij vragen over braces. Neem contact op via het e-mailadres info@fysiosupplies.nl of bel naar 050 549 2206.
Auteur artikel: Thuasne Benelux
Bronnen:
(1) Enkelblessures – ongevalscijfers Veiligheid.nl (2013)
(2) Consultancy Nederland – Sportblessure kosten samenleving 532 miljoen euro per jaar (2018)
(3) Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprain: an overview of systematic reviews with meta-analysis (Cailbhe Doherty et al. – 2016)
(4) Residual Mechanical Effectiveness of External Ankle Tape Before and After Competitive Professional Soccer Performance (Raymond Best, MD – 2014)
Reacties (0)