Behandeling shockwave voor rotator cuff tendinitis-tendinopathie
OnderzoekNick van Doornen is fysiotherapeut bij praktijk Zegers Fysiotherapie. Hij is te zien in onderstaande video waarin hij laat zien hoe hij een shockwavebehandeling toepast. Tevens legt hij uit welke voordelen shockwavetherapie kan bieden bij de behandeling van rotator cuff tendinitis-tendinopathie.
“Een cuff tendinitis of tendinopathie zijn aandoeningen die we veel tegen komen in de dagelijkse praktijk. Wanneer mensen zich vroeg melden bij de huisarts en/of fysiotherapeut, kan het goed zijn dat middels een natuurlijk beloop, medicijnen en/of adviezen- fysio-/manuele therapie de klachten verdwijnen. Echter komt het ook vaak voor dat patiënten niet klachtenvrij raken of te lang wachten voordat zij hulp zoeken. Deze patiënten reageren soms niet voldoende meer op de reguliere behandelingen en kunnen baat hebben bij een shockwavebehandeling.
Tendinitis calcarea
Middels echografisch onderzoek worden er vaak kleine verkalkingen in de rotator cuff gevonden. Meestal in de supraspinatus pees en minder vaak in de infra- of subscapularis pees. De calcificaties worden ook vaak per toeval ontdekt en hoeven daarom ook niet per definitie klachten te geven. Shockwave is een interventie die kan worden toegepast om calcificaties poreus te maken. Het natuurlijke proces om het kalk af te breken kan hierbij worden versneld. Het hoofddoel is echter om de functie te verbeteren en de pijn te verlichten.
Acute peesklachten
Vaak hebben de acute klachten een duidelijke oorzaak van ‘overuse’. Patiënten hebben plots veel klachten gekregen na een moment van overbelasting. Vaak zijn de klachten zo hevig dat de arm nauwelijks bewogen of onderzocht kan worden. Shockwave kan hier worden toegepast om de voorwaarden voor herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Bij chronische klachten zijn de klachten geleidelijker ontstaan en kan men meer denken aan (werk)houding en beweeggedrag gerelateerde ontstaanswijze of een niet goed genezen tendinitis. De chronische klachten kunnen zich gaan manifesteren als zijnde een subacromiale bursitis en/of een cuff tendinopathie. Shockwave is hierbij een dankbare behandeling omdat het de natuurlijke herstelprocessen opnieuw stimuleert. Ook stimuleert het de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in degeneratief weefsel.
Waarom shockwave?
Een goede anatomische kennis van de schouderstructuren en een goed onderzoek zijn noodzakelijk voor een goede werkdiagnose. Onderzoeksbevindingen na een echografisch onderzoek moeten altijd worden gecombineerd met klinische testen om een juiste diagnose te stellen. We moeten echter wel goed begrijpen dat er geen schoudertest bestaat, die in staat is één enkele structuur te testen. We kunnen daarom ook nooit met 100% zekerheid zeggen welke structuur de nociceptie veroorzaakt.
We mogen natuurlijk nooit alleen shockwave toepassen bij de behandeling van schouderklachten, omdat er ook veel andere factoren mee kunnen spelen. Shockwave is voor mij een middel om pijnklachten te verminderen, mobiliteit terug te krijgen en pathologisch weefsel weer gezonder te maken. Maar een passieve therapie is altijd de voorloper van actief bewegen!
Patiënten die reeds behandeld zijn door een arts en/of fysiotherapeut, maar nog niet voldoende reageren op deze behandeling zijn vaak direct gebaat bij shockwavetherapie. Indien de randvoorwaarden voor herstel, zoals optimale mobiliteit, coördinatie en spierkracht van de schoudergordel en wervelkolom zijn gerealiseerd, zie ik vaak directe resultaten na shockwavetherapie.
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe ik een cuff tendinitis behandel met behulp van shockwavetherapie.”
Bronnen:
O. Galasso, E. Amelio, D.A. Riccelli, G. Gasparini (2012). BMC Musculoskeletal Disorders. Gedownload op 29 juni 2017.
IJS Publishing Group Limited. Published by Elsevier Ltd. (2015). International Journal of Surgery. Gedownload op 29 juni 2017.
Reacties (0)