Wat doet een fysiotherapeut bij de Tour de France?
KennisblogDe Tour de France 2023 is op volle toeren! Dit is niet alleen de grootste wielerwedstrijd, maar ook nog eens een van de grootste sportevenementen ter wereld. Op 1 juli zijn de 218 profwielrenners aan de race gestart, verdeeld over 22 ploegen. Niet allemaal zullen een titel halen, sommigen zijn zelfs al afgevallen. De uitkomst hangt onder andere af van de voorbereiding op en de begeleiding tijdens de wedstrijd. Fysiotherapie speelt hierbij een grote rol. In dit artikel leggen we uit wat deze sport fysiotherapeuten kunnen doen voor de rijders voor, tijdens en na het rijden van de Tour de France.
Wat is de rol van de fysiotherapeut bij de Tour de France?
Iedereen weet dat de Tour de France een zeer veeleisende wedstrijd is. Om te beginnen duurt de wedstrijd drie weken. Om dat überhaupt vol te houden, is al een hele prestatie. Daarnaast is de wedstrijd verdeeld in meerdere etappes, dwars door gebergten en over verschillende terreinen. Bergop, bergaf, hoge temperaturen: het is erg uitdagend. Naast dat je een uitstekende lichamelijke conditie moet hebben, moet je geestelijk ook voorbereid zijn op deze uitdagingen. Hieronder lees je hoe fysiotherapeuten de wielrenners hierin kunnen ondersteunen.
De fysiotherapeut is een onderdeel van het ondersteuningsteam
Elke ploeg van de Tour de France heeft een ondersteuningsteam waar de fysiotherapeut deel van uitmaakt. Het gemiddelde ondersteuningsteam bestaat uit een teammanager, een sportdirecteur, ploegleider, teamcoach, fysiotherapeuten, mecaniciens, soigneurs, prestatieanalisten en persvoorlichters. De rol van de fysiotherapeut wordt vaak beperkt tot de blessurepreventie, het behandelen van fysieke problemen tijdens de wedstrijd en het zorgen voor voldoende fysiek herstel. Natuurlijk kan de samenwerking en de rolverdeling per ploeg en team verschillen.
Voorbereiden op de Tour de France
In de voorbereidingsfase helpt de fysiotherapeut met blessurepreventie, het behandelen van blessures, het zorgen voor herstel en het verbeteren van de prestaties. De mentale coaching wordt bij profwielrenners hoofdzakelijk gedaan door de teamcoach.
Blessures voorkomen
Als fysiotherapeut is het zeer nuttig om het lichaam van de wielrenner regelmatig te screenen. Wat zijn de zwakke plekken, zijn er asymmetrieën om rekening mee te houden? Na deze analyse kan er een trainingsschema op maat gemaakt worden dat rekening houdt met het voorkomen van blessures.
Blessures behandelen
In de aanloop naar de Tour de France kan een renner geblesseerd raken. Als fysiotherapeut kun je, in overleg met de rest van het team, inschatten hoe ernstig deze blessure is. Kan de race wel doorgaan? En zo ja, hoe kan de renner doortrainen zonder de klachten te verergeren? Daarnaast moet je een geschikte behandeling voor de blessure kiezen.
Fysiotherapeutische begeleiding tijdens de race
Tijdens de race blijft het natuurlijk nodig om blessures te voorkomen en te behandelen. Maar er komen belangrijke taken bij: prestaties verbeteren, goed herstellen en vermoeidheid beheren. Hieronder lees je wat dit in grote lijnen inhoudt.
Prestaties verbeteren
De Tour de France is en blijft een wedstrijd, dus prestaties zijn superbelangrijk. Tijdens de race werkt de fysiotherapeut samen met de renners en coaches om de prestaties te verbeteren. Je kijkt onder andere naar de biomechanica, houding en techniek van de renner. Je advies kan bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van een individu en/of ploeg.
Helpen herstellen
Herstel is belangrijk, alleen veel tijd is er niet. Daarom gebruiken fysiotherapeuten na elke etappe verschillende hersteltechnieken om in korte tijd zoveel mogelijk te bereiken. Bijvoorbeeld het geven van sportmassages, koudetherapie en compressietherapie en helpen met stretchen. Hierdoor herstelt de renner sneller met, hopelijk, minder spierpijn.
Vermoeidheid beheren
Je hoeft maar één blik op de race te werpen om te zien wat een uitputtingsslag de Tour de France is. Als fysiotherapeut kun je adviseren over hoe je het beste met die vermoeidheid om kunt gaan. Goede voeding, rust nemen, gehydrateerd blijven en voldoende slapen kunnen onderdeel zijn van dit advies. Hierin werk je samen met de soigneurs van de ploeg.
Ondersteuning na de etappe(s)
Als de renner zijn of haar etappe erop heeft zitten, ben je als fysiotherapeut nog niet klaar. Je biedt ondersteuning door blessures te beoordelen en te behandelen, de revalidatie te plannen en de voortgang te monitoren en te bespreken.
Blessures beoordelen
Tijdens de wedstrijd kunnen nieuwe blessures ontstaan, of oude klachten opleven. Aan de fysiotherapeut de taak om deze blessures grondig te beoordelen. Soms is een behandeling met een brace of gespecialiseerde tape genoeg. Bij ernstige klachten kan overlegd worden met de sportarts over de beste behandeling en het vervolg van de race.
Revalidatie plannen
Bij blijvende klachten moet er een revalidatieprogramma opgesteld worden. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen om het herstel van de klachten te bevorderen. Een belangrijke rol voor de fysiotherapeut is om het naleven van het programma in de gaten te houden. Naarmate het herstel vordert, kan het revalidatieprogramma worden aangepast.
Voortgang monitoren en bespreken
Als fysiotherapeut tijdens de Tour de France, houd je de fysieke conditie van je team goed in de gaten. Je let bijvoorbeeld op tekenen van vermoeidheid, pijn of overbelasting. Alles wat je signaleert, moet je bespreken met de renners, coaches en andere leden van het ondersteuningsteam. Deze informatie gebruiken de teammanager en sportdirecteur om goede keuzes te maken. Daarnaast is het een bron van informatie voor de persvoorlichter.
Blijf op de hoogte van nieuws voor fysiotherapeuten
Wil je meer sportgerelateerde artikelen voor fysiotherapeuten lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van FysioSupplies, dan krijg je de artikelen automatisch in je mailbox. Of volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram. Dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwtjes en interessante aanbiedingen voor onze webshop.
Reacties (0)