Echografie en shockwave in de fysiotherapie: zekerheid en vertrouwen
KennisblogEchografie en shockwavetherapie hebben een vaste plek gekregen in de moderne Nederlandse fysiotherapiepraktijk. De belangrijkste redenen hiervoor? De fysiotherapeut kan met echografie beter diagnosticeren en behaalt snellere resultaten bij behandeling – zeker als de blessure met shockwave kan worden behandeld. En ook vanuit marketingperspectief zijn de voordelen groot: steeds meer patiënten vragen om echografie en shockwave.
Zekerheid in diagnose bij fysiotherapeut én patiënt
Maar liefst een op de zes fysiotherapiepraktijken biedt echografie op het bewegingsstelsel aan, oftewel musculoskeletal ultrasound (MSU). In recent onderzoek geven fysiotherapeuten aan echografie vooral in te zetten bij vermoede weefselschade (83,7%), voor het stellen van een diagnose (63,3%) en voor het bepalen van de behandelkeuze (36,7%). Logisch gevolg van echografie is dat ook de fysiotherapeut zijn kennis vergroot door het praktisch kunnen toetsen van zijn vermoeden wat betreft het letsel. Op hun beurt vragen ook patiënten actief om echo’s van wat er ‘onderhuids’ gebeurt. Met eigen ogen zien wat er onder het oppervlakte speelt, verhoogt de betrokkenheid en geeft de patiënt de bevestiging dat de fysiotherapeut alles uit de kast haalt en heel specifiek de behandeling kan uitzetten.
Shockwave in de fysiotherapie
Net als bij echografie, werkt ook shockwavetherapie met een transducer die op het lichaam wordt geplaatst. De transducer zendt hoogenergetische geluidsgolven uit die het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeren. De golven verplaatsen zich door het lichaam naar de locatie van de aandoening. Hierop reageert het lichaam: er ontstaat een milde ontstekingsreactie ofwel een verbeterde doorbloeding in het aangedane gebied. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel, zo blijkt uit diverse onderzoeken naar shockwave. Het is bewezen effectief bij chronische tendinopathieën, fasciitis plantaris, achillespees-tendinopathie en rotator cuff tendinopathie. Of, zoals in de conclusie van dit onderzoek: ‘Shockwave therapy significantly reduced the pain that accompanies tendinopathies and improves functionality and quality of life. It might be first choice because of its effectiveness and safety.’
Vertrouwen bij fysiotherapeut en patiënt
Veel van het letsel dat met echografie gelokaliseerd kan worden, kan worden behandeld met shockwave. Door echografie kan de fysiotherapeut bovendien de locatie, aard, ernst, diepte en verloop van het letsel vaststellen. Met deze kennis kunnen de shockwave-impulsen efficiënter ingesteld worden op de exacte locatie van het letsel. Echografie en shockwavetherapie vormen daarom een logische combinatie in de fysiotherapiepraktijk.
De patiënt is positief over echografie en shockwave
‘Patiënten waarderen de informatie die wordt verkregen door echografie in een fysiotherapeutische kliniek zeer [..] en zijn van mening dat dit hen helpt bij het begrijpen, geruststellen en behandelen van hun probleem,’ aldus Brits onderzoek. Als patiënt voelt het goed om te weten dat er “naar binnen” is gekeken. Zonder dit beeld blijven sommige patiënten zich afvragen of de diagnose wel klopt. Bovendien wordt de werkzaamheid van shockwave-therapie ondersteund door jarenlang wetenschappelijk onderzoek.
Toenemende vraag naar fysiotherapie met echografie en shockwave
De naamsbekendheid van shockwave neemt flink toe (maar liefst 233.000 Nederlandse internetpagina’s komen naar voren in Google). Shockwave wordt hierbij veelal gepresenteerd als succesbehandeling bij moeilijke blessures aan pezen en bursa. Mensen horen ervan, lezen op internet de succesverhalen en zo neemt ook de actieve vraag naar shockwave-therapie toe.
De voordelen van echografie…
- Sneller de oorzaak bepalen
- Meer zekerheid voor fysiotherapeut
- Zekerheid bij de patiënt (en een hogere verbinding met de praktijk en therapeut)
- Patiënt hoeft niet doorverwezen te worden naar een collega-praktijk
- Vergroot kennis van de fysiotherapeut door ‘interne’ toetsing en opleidingsmogelijkheden
- Maakt bepalen van behandeling makkelijker
- Maakt samenwerking met andere zorgprofessionals toegankelijker
… en shockwave op een rij:
- Wetenschappelijk bewezen effectief bij chronische tendinopathieën, fasciitis plantaris, achillespees-tendinopathie en rotator cuff tendinopathie
- Snel behandelresultaat
- Professionele uitstraling en ‘expert level’ praktijk
- Aanwas nieuwe patiënten die specifiek naar deze behandeling op zoek zijn
- Meer binding met de patiënt door vergroten van het dienstenaanbod
Reacties (1)
Kremer
Ben geïnteresseerd,heb al een jaar klachten omtrent schouder en rug klachten(artrhose enz zou graag weten wie of welke fysio in de buurt van Ermelo ,Harderwijk , Lelystad . Voor mij beschikbaar zijn. En vergoed worden door IZA .Met vriendelijke groet Joke Kremer
Beantwoorden