5 Tips om het sportseizoen goed te beginnen
KennisblogDe zomervakantie zit erop. Het sportseizoen gaat weer van start. In dit artikel geven we 5 tips voor fysiotherapeuten om het sportseizoen goed te beginnen. Je leest onder andere hoe je je praktijk op orde kunt maken. Ook krijg je tips die je aan patiënten mee kunt geven. Dat het maar een mooi seizoen mag worden!
Tip 1: Blessures voorkomen is beter dan genezen
Tijdens de zomerperiode sporten de meeste mensen een stuk minder of soms zelfs helemaal niet. Hoe langer er niet gesport wordt, hoe meer de conditie achteruitgaat. Nu het sportseizoen langzaam weer begint, is het belangrijk om blessures te voorkomen. Het zou jammer zijn als je vroeg in het sportseizoen alweer moet stoppen vanwege pijn. Hieronder staan drie tips die je mee kunt geven aan patiënten:
- Bouw de trainingsintensiteit op. Door de zomerperiode is de conditie achteruit gegaan, deze moet je geleidelijk weer opbouwen;
- Neem voldoende hersteltijd (rust) tussen twee trainingen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Door die tijd te nemen, voorkom je dat je spieren en pezen overbelast raken. Hiermee voorkom je blessures;
- Zorg voor goede schoenen die voldoende demping bieden. Hiermee voorkom je mogelijke klachten aan je knieën, enkels en rug.
Tip 2: Omgaan met kramp of zijsteken
Na een tijdje niet gesport te hebben, krijg je eerder last van kramp of steken in de zij. Hieronder lees je wat informatie en tips over hoe je daarmee om kunt gaan.
Kramp
Bij kramp werken de zenuwen die de spieren doen samentrekken niet goed samen, dus trekken alle spiervezels tegelijk samen. Dit ervaren we als kramp. Er is lang niet altijd een duidelijke reden voor kramp. Mogelijke oorzaken zijn een glucosetekort, overbelasting, vermoeidheid en een verstoorde elektrolyten-balans. Bij een verstoorde elektrolytenbalans is er een tekort aan elektrolyten zoals natrium, magnesium en kalium. Deze tekorten kunnen ontstaan door een zouttekort of overmatig vochtverlies.
Als patiënten last hebben van kramp is het belangrijk om de aangedane spier te rekken. Doe dit rustig om een spierscheuring te voorkomen. Vaak gaat de kramp daarna vanzelf weg. Als je patiënten vaak last hebben van kramp, is het verstandig dat je de oorzaak onderzoekt en een oplossing zoekt. Dat doe je samen met de patiënt. Zitten de spieren nadat de kramp weg is nog erg vast? Dan kan een massage helpen om de spieren los te maken.
Steken in de zij
Steken in de zij zijn vervelend. Er zijn verschillende oorzaken. Zo kan veel eten of een zware maaltijd de kans op steken tijdens de training vergroten. Ook speelt het middenrif een rol, omdat deze belangrijk is voor de ademhaling. Tijdens het sporten versnelt de ademhaling, waardoor er een steek in het middenrif kan ontstaan.
De steek kan verholpen worden door tijdelijk te stoppen met sporten. Daarna moet je diep en rustig ademhalen door je buik. Helpt dit niet (genoeg)? Ga dan op je rug liggen totdat de kramp voorbij is. Als de steek verdwenen is, kan de training weer hervat worden. Deze tips kun je ook meegeven aan de patiënt, zodat deze vooraf goed geïnformeerd is.
Tip 3: Verbruiksmaterialen aanvullen
Niets is zo vervelend als erachter komen dat producten op zijn op het moment dat je ze nodig hebt. Check daarom na je vakantie wat je mist en vul indien nodig de producten meteen aan. Zo voorkom je niet alleen dat je misgrijpt op benodigdheden, maar ook dat patiënten op een later moment moeten terugkomen. Verbruiksmaterialen die altijd van pas komen, zijn:
- Coldpack
- Contactgel
- Desinfectiemiddel (voor de handen en voor materialen)
- Desinfectiemiddel (materialen)
- Hardcast
- Hotpack
- Dry needling
- Ideaal zwachtel
- Massageolie
- Mond-neusmasker
- Niet rekbare tape
- Onderzoekshandschoenen
- Onderzoektafelpapier
- Poetsrol
- Rekbare tape
- Softcast
- Warmte balsem (Mild, Warm en Heet)
Bij FysioSupplies hebben we alle verbruiksmaterialen op voorraad. Je hebt ze na het bestellen dus snel in huis of op de praktijk. Ook kun je via de kop ‘Laatst besteld’ gemakkelijk een herhaling van je vorige bestelling plaatsen, voor als de voorraad bijna op is.
Tip 4: EHBO- en BHV-materialen controleren
Elk half jaar moet je je EHBO- en BHV-materialen controleren en aanvullen. Dit om te voorkomen dat je tijdens een noodsituatie in de problemen komt. Bij FysioSupplies verkopen we diverse materialen voor de Eerste Hulp. Bijvoorbeeld poppen om mee te oefenen, maar ook een EHBO-sporttas en losse EHBO-materialen om je koffer mee aan te vullen. Daarnaast verkopen we AED-apparaten om eerste hulp te bieden bij een hartaanval. In dit artikel lees je waarom een AED in de praktijk belangrijk is. Wil je zo’n apparaat aanschaffen? Lees dan ook deze blogs met tips over de aanschaf van een AED.
Tip 5: Oefenruimte op orde maken
Tijdens de zomervakantie maken minder mensen gebruik van de oefenruimtes. Dit is het moment om je oefenruimte op orde te maken. Controleer of de fitnessapparatuur nog werkt, geef de ruimte een flinke poetsbeurt en kijk of er nog iets mist. Nu zijn zowel jouw praktijk als oefenruimte helemaal klaar voor een nieuw sportseizoen.
Reacties (0)