Hoe kies ik een passende behandeltafel?
Hoe kies ik...?Er zijn talloze behandeltafels in alle soorten en maten, met standaard en de meest uiteenlopende opties. Maar hoe kies je nu de juiste behandeltafel of massagetafel? Bij de aanschaf van een behandelbank is het van belang om met bepaalde aspecten rekening te houden.
1) Waar wordt de behandeltafel voor gebruikt?
Heb je een fysiotherapiepraktijk, ben je een manueel therapeut, chiropractor of osteopaat, of zou je graag een behandeltafel in jouw eigen sportschool willen hebben? Wordt de onderzoekstafel gebruikt voor fysiotherapie, massages, acupunctuur of manuele therapie? Wie gaat er straks op de behandelbank liggen? Zijn dat kinderen, sporters, zware cliënten? Ga je de behandeltafel dagelijks gebruiken? Kortom, stel jezelf de volgende vragen:
- Wie gaan er gebruik maken van de behandeltafel?
- Waar komt de behandeltafel te staan?
- Waar wordt de behandeltafel voor gebruikt?
- Hoe intensief wordt de behandeltafel gebruikt?
2) Welke afmetingen?
Breedte
De breedte van de behandelbank wordt gekozen op basis van het doel waarvoor de tafel gebruikt gaat worden en de lengte van de behandelaar. Een brede tafel is het meest comfortabel voor de cliënt, daarentegen is het lastiger voor de behandelaar om de cliënt te bereiken op een brede tafel. In sommige gevallen is het wel aan te raden een brede massagetafel te kiezen. FysioSupplies biedt bijvoorbeeld extra brede behandeltafels die met name geschikt zijn voor revalidatiecentra en Bobath-therapie. Een extra ruime behandelsectie komt goed van pas bij de behandeling van bijvoorbeeld gehandicapten, omdat de cliënt makkelijker kan draaien op de tafel. Een smalle tafel wordt vaak gebruikt bij osteopathie en manuele therapie, zodat er dichter bij de cliënt behandeld kan worden.
Hoogte
Houd rekening met je eigen lengte bij het kiezen van een behandeltafel. Als jij, als behandelaar, niet zo lang bent, is het lastig om de cliënt te behandelen aan een hoge tafel. Het is daarom van belang om je eigen werkhoogte te bepalen.
Een van de veelgebruikte manieren om dit te meten:
Laat je armen langs je lichaam hangen en bal je handen tot vuisten. Meet vervolgens de afstand tussen de grond en de vuisten. Deze afstand zou een goede werkhoogte kunnen zijn voor de meeste therapievormen, maar houd vooral rekening met je eigen wensen.
Uiteraard biedt een in hoogte verstelbare behandelbank uitkomst. De behandelbank is op elk moment op de juiste hoogte te verstellen, passend bij de behandeling. Dit is ook ideaal als er meerdere behandelaars gebruik maken van de behandeltafel, omdat elke behandelaar de tafel kan aanpassen aan zijn eigen werkhoogte.
3) Een elektrische of niet elektrische, hydraulische behandelbank?
Een elektrische massagetafel zorgt voor meer comfort tijdens de behandeling. Er is keuze tussen elektrische voetbediening en elektrische handbediening. Elektrische behandeltafels of massagetafels zijn in hoogte verstelbaar en bij sommige tafels is de rugleuning en hoofdsteun ook elektrisch verstelbaar. Een elektrische massagetafel wordt aangedreven door één of meerdere motoren en is bedienbaar door middel van een afstandsbediening, een voetpedaal, een handschakelaar of elektrische voetbediening rondom (een kringschakelaar bij de Montane- en Galaxy-modellen). Een rondom voetbediening of kringschakelaar wordt als meest prettig ervaren omdat de tafel geheel rondom met de voeten te bedienen zijn en de handen vrij kunnen blijven. Bij de Galaxy-tafels van Chattanooga is het mogelijk om te kiezen voor een hydraulische bediening. Dit is handig als de tafel komt te staan in een ruimte waar weinig tot geen stroompunten zijn, bijvoorbeeld in een oefenzaal.
4) Wat is een Pli en heb ik dat nodig?
Wanneer een behandelbank is voorzien van een elektrische pli, (ook wel posturale drainagepositie genoemd), dan betekent het dat het middendeel van de tafel omhoog gebracht kan worden in een soort ‘dakpositie’.
Vooral manueel therapeuten maken hier vaak gebruik van, maar de pli-optie is ook geschikt voor therapeuten die een meer ontspanning houding voor hun cliënten willen creëren. De Montane-tafels van Chattanooga bieden een optie om een pli toe te voegen.
5) Een behandelbank bestaat uit verschillende delen/ligvlakken, hoeveel delen heb ik nodig?
Een behandeltafel bestaat uit verschillende delen/ligvlakken. De delen zijn los van elkaar te bewegen. Bij een tweedelige behandeltafel is er de keuze tussen een beweegbaar rugdeel of een beweegbaar hoofddeel. Een driedelige behandeltafel biedt de cliënt de mogelijkheid om naast een lighouding ook een langzithouding aan te nemen. Samen met een bewegend hoofddeel is een driedelige tafel de meest gebruikte tafel. Een vierdelige behandeltafel komt overeen met een tweedelige behandeltafel, alleen kunnen de armen bij buikligging langs het hoofd rusten en worden ondersteund door de armsteunen. Bij de vijfdelige behandeltafel is het ook mogelijk om de cliënt in een langzit te laten plaatsnemen, net als bij de driedelige behandelbank, daarnaast is er ook de mogelijkheid om de armen langs het hoofd te laten rusten bij een buikligging. Bij de zevendelige behandeltafel kunnen de arm- en schouderdelen weggeklapt worden. Dit geeft de therapeut de mogelijkheid om de tafel smaller te maken en dichter bij de cliënt te werken. Dit is tevens prettig bij het behandelen van de schouder.
6) Een vaste behandeltafel of een draagbare behandeltafel?
Er zijn behandeltafels met én zonder wielen. Daarbij is er vaak ook nog een keuze tussen vier zwenkwielen of twee kleine wielen met twee poten. Vier zwenkwielen zorgen ervoor dat een massagetafel soepel in alle richtingen verplaatst kan worden. Dit is handig als de tafel regelmatig verplaatst wordt om extra ruimte te creëren. Twee kleine wielen zorgen ervoor dat de tafel wel verplaatst kan worden, maar alleen maar naar voren en naar achteren. Moet de tafel opzij worden geschoven, dan dient de tafel opgetild te worden. Een behandeltafel met twee wielen wordt veelal ingezet in ruimtes waar de tafel weinig tot niet verplaatst wordt.
Heb je geen praktijk, maar kom je bij mensen thuis? Dan is een draagbare behandeltafel handig. Een draagbare massagetafel is inklapbaar en dus overal mee naar toe te nemen. De tafel is gemaakt om mee te nemen, dus is van lichtgewicht en wordt vaak geleverd met draagtas.
7) Welke accessoires maken het gebruik van een behandelbank makkelijker?
Wanneer je een passende massagetafel hebt gevonden, kun je deze nog aanvullen met accessoires om het comfort van jezelf en van de cliënt te vergroten. FysioSupplies biedt accessoires die geschikt zijn voor de hygiëne van de behandeltafel, het comfort van de cliënt en accessoires die geschikt zijn voor bepaalde therapieën.
Hygiëne in de praktijk en van de behandeltafel
Behandeltafel reinigen
Een goede hygiëne is belangrijk in de praktijk. Nadat de behandeltafel is gebruikt, wil je graag de tafel reinigen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar, zoals Praktisept. Praktisept is een reinigingsmiddel dat geschikt is voor dagelijks gebruik. Na een behandeling kun je de behandelbank reinigen met Praktisept.
Hoes voor de behandelbank
Je kunt ook kiezen voor een badstofhoes voor de onderzoekstafel. De hoezen zijn gemaakt van zachte badstof, zodat de cliënt extra comfortabel kan liggen. Een badstofhoes wordt op maat gemaakt en past dus precies om de behandeltafel heen. Daarnaast beschermt een hoes ook de behandeltafel. FysioSupplies biedt ook de mogelijkheid om een badstofhoes met uitsparing te bestellen, deze hoezen worden speciaal op maat gemaakt.
Behandelbank voorzien van een papierrol
Je kunt de behandeltafel ook beschermen met een papierrol. Het papier is extra zacht en aangenaam voor de huid. Het plakt niet aan de huid en absorbeert vocht en huidvet. De papierrollen zijn voorzien van een perforatie en bij elke nieuwe cliënt kun je het papier netjes afscheuren en de bank weer voorzien van een nieuwe laag papier. Er zijn speciale papierrolhouders voor behandelbanken verkrijgbaar. Hiermee kun je eenvoudig de papierrol ophangen en de onderzoekstafel elk moment voorzien van nieuw papier. Vind je het fijner om een hoes te gebruiken dan een papierrol, dan zijn er ook papieren hoezen verkrijgbaar voor eenmalig gebruik. Ook zijn er papieren hoofdsteunhoesjes verkrijgbaar voor eenmalig gebruik.
Comfort
Massagerollen en kussens
Geef je vaak massages, dan is een massagerol een goede accessoire. Een massagerol biedt naast comfort ook steun aan de cliënt. Een massagerol is bijvoorbeeld onder het hoofd of onder de knieën te leggen, waardoor de cliënt een passende houding aanneemt tijdens de massage. Een massagerol zorgt ervoor dat de cliënt in de juiste houding ligt met een goede ondersteuning.
Gezichtskussen
Om het voor de cliënt zo comfortabel mogelijk te maken is er het foamgel gezichtskussen. Bij een buikligging kan de cliënt dit gezichtskussen op de gezichtsopening van de behandelbank leggen, dit zorgt voor een comfortabelere ligging.
Tabouret/zadelkruk
Ook voor de behandelaar is comfort belangrijk. Een goede tabouret of zadelkruk maakt het behandelen nog comfortabeler. Met een tabouret kan de behandelaar soepel door de behandelruimte heen rollen. Daarnaast zorgt een tabouret ervoor dat behandelaar in de juiste houding zit, wat rugklachten voorkomt.
Therapie
Fixatieriem
Een fixatieriem kan gebruikt worden ter ondersteuning van bepaalde manuele handelingen of ter fixatie van de cliënt.
Advies op maat
FysioSupplies helpt uiteraard ook graag met het kiezen van een passende behandeltafel. Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice en onze professionals helpen je graag verder met jouw wensen en houden rekening met het budget.
Reacties (0)