Welke ontwikkelingen binnen de zorgverzekeringen zijn van belang voor de fysiotherapeut?
NieuwsAan het einde van het jaar maken de zorgverzekeringen hun premies bekend, de overheid laat weten welke veranderingen en ontwikkelingen gaan plaatsvinden zodra het nieuwe jaar gestart is en zorgverleners zijn weer in onderhandeling met de zorgverzekeringen over de tarieven. Welke ontwikkelingen en veranderingen worden per 1 januari ingevoerd die van toepassingen zijn op de fysiotherapeut en waar loopt de fysio elk jaar weer tegenaan?
Contracteren
Onderhandelingen met de zorgverzekering
Elk jaar gaat de fysiotherapeut weer opnieuw in onderhandeling over de contracten met de zorgverzekering. Omdat zorgverzekeringen hun zorgpremie laag willen houden, zetten ze fysiotherapeuten onder druk bij het afsluiten van een contract. Sommige zorgverleners, waaronder fysiotherapeuten, lijden hieronder. Uit onderzoek blijkt zelfs dat sommige zorgverleners zelfs ver onder het tarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vallen.¹ Maar de fysio heeft tegelijkertijd het gevoel alsof ze niet onder deze contracten uit kunnen; gecontracteerd zijn met de zorgverzekeraar betekent een vergoeding voor de patiënt, niet gecontracteerd zijn zou kunnen betekenen dat het aantal patiënten afneemt.
Wat zijn de gevolgen van niet contracteren?
Onlangs werd er een brief gestuurd door minister De Jonge en staatssecretaris Blokhuis aan de tweede kamer waarin vermeld wordt wat de gevolgen zijn als zorgverleners zich niet contracteren. De gevolgen kunnen leiden tot maatregelen omdat de staatssecretaris en minister van mening zijn dat zorgverzekeraars niet aan hun wettelijke verplichtingen kunnen voldoen als zorgverleners niet willen contracteren. Het KNGF ziet ook de voordelen van het contracteren omwille de bevordering van het zorgstelsel, maar heeft begrip voor de situatie van de fysiotherapeut: “Gezien de knellende situatie waarin fysiotherapeuten zich bevinden als gevolg van regeldruk, administratieve lastendruk, knellende bepalingen in contracten van zorgverzekeraars en al jarenlang te lage tarieven, is het begrijpelijk dat fysiotherapeuten er (al dan niet gedeeltelijk) voor kiezen geen contract met zorgverzekeraars af te sluiten.”² Het KNGF is er dan ook van overtuigd dat niet gecontracteerde fysiotherapeuten dezelfde kwaliteit bieden als wel gecontracteerde fysiotherapeuten, zolang de fysio geregistreerd staat in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR).
Meldpunt Contractering Fysiotherapie
Het contracteren met de zorgverzekering is een intensief proces voor de fysiotherapeut. Daarom heeft het KNGF een meldpunt geopend waarop fysio’s zowel hun negatieve als positieve ervaringen kunnen delen over het afsluiten van contracten met zorgverzekeraars.³ Mocht de fysiotherapeut het gevoel hebben dat wet- en regelgeving is overtreden, dan kan er bezwaar gemaakt worden en wordt dit gemeld aan het NZa. Ook positieve ervaringen kunnen gedeeld worden. Het doel van dit meldpunt is gegevens verzamelen zodat het KNGF het contracteerproces kan analyseren zodat met cijfers onderbouwd kan worden waar de knelpunten van de fysio zitten, met als uiteindelijke doel dat zorgverzekeraars hun contracten en beleidsorganen kunnen bijstellen.
Voor het meldpunt klik hier.
Fysiovergoeding
22% van de Nederlanders maakt gebruikt van fysiovergoeding
In 2017 hebben ruim 3,8 miljoen mensen gebruik gemaakt van de vergoeding fysiotherapie vanuit de basis- en aanvullende verzekering. De totale kosten bedragen in 2017 1,5 miljard euro, hiervan is 480 miljoen euro vergoed uit de basisverzekering en ruim 1 miljard euro uit de aanvullende verzekering.⁴
Minder zorgverzekeringen bieden onbeperkte fysiovergoeding
Ook in 2019 neemt het aantal polissen waarin fysiotherapie onbeperkt vergoed wordt af.⁵ Ten opzichte van 2018 vervallen er twee verzekeraars (Menzis en Nationale Nederlanden) met onbeperkte fysiovergoeding, dat betekent dat er nog vijf van de veertig verzekeraars overblijven, namelijk ONVZ, PNO Zorg en VvAA mét medische selectie en De Friesland Zorgverzekering en IZZ Zorgverzekering zónder medische selectie. In verhouding is een aanvullende verzekering met onbeperkte fysiotherapie ontzettend duur; gemiddeld betaalt een verzekerde jaarlijks 775 euro voor een aanvullende verzekering met ongelimiteerde fysiotherapiebehandelingen, daar overheen komt nog de basisverzekering.
Fysiovergoeding bij COPD
In 2018 moeten COPD-patiënten nog hun eerste 21 behandelingen fysiotherapie zelf betalen, maar vanaf 1 januari 2019 wordt fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Er is wel een maximaal aantal behandelingen vastgesteld, in het eerste jaar is dit maximaal 70 behandelingen, in opvolgende jaren wordt het aantal behandelingen bepaald op basis van de ernst van de COPD.⁶
Bronnen:
(1) https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2014/fysiotherapeuten-lijden-onder-wurgcontracten-zorgverzekeraar
(2) https://www.kngf.nl/actueel/nieuws/2018/november/minister-waarschuwt-maatregelen-tegen-ongecontracteerden%E2%80%99.html
(3) https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kngf/onbeveiligd/kngf/missie-visie/kngf-jaarplan-2017.pdf
(4) https://www.kngf.nl/vakgebied/zorgmarkt/contractering-meldpunt-fysiotherapie.html
(5) https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2019/aanbod-onbeperkt-fysiovergoeding-2019-verder-gekrompen
(6) https://www.kngf.nl/actueel/nieuws/2018/november/fysiotherapie-bij-copd.html
Reacties (0)