Hoe wordt het ondernemerschap binnen de fysiotherapie ervaren?
NieuwsWij van FysioSupplies staan dagelijks in contact met fysiotherapeuten en andere (para)medici. We zijn erg nieuwsgierig hoe de fysiotherapeut het ondernemerschap ervaart. Hiervoor mochten we Pieter Bouma, van Meijering & Bouma Fysio- en Manuele Therapie, interviewen.
Hoi Pieter, kun je je kort voorstellen en vertellen hoe jouw carrière is verlopen?
“In 1977 ben ik begonnen met de studie Fysiotherapie. Vier jaar later studeerde ik af en na twee jaar werkervaring te hebben opgedaan, ging mijn interesse erg uit naar manuele therapie. Ik volgde de opleiding om me te specialiseren. In 1990 rondde ik mijn specialisatie af en werkte in de praktijk waar ik nu nog steeds werk, eerst in loondienst en vanaf 1988 werd ik onderdeel van de maatschap.”
Heb je je verder nog gespecialiseerd?
“Naast manuele therapeut ben ik ook bedrijfsfysiotherapeut. Eind jaren negentig dacht ik: preventie is belangrijker dan fysiotherapie. Toen ben ik mij gaan specialiseren in bedrijfsfysiotherapie. Samen met een collega startten we een klein bedrijfje in bedrijfsfysiotherapie, maar dat liep helaas niet zo’n storm als we hadden gehoopt. In 2008 begon ik met echografie, ondanks dat verwijzers en andere zorgverleners niet erg enthousiast over deze diagnostiek waren, wint echografie hedendaags steeds meer populariteit.”
Hoe ervaar je het ondernemerschap als fysio?
“Ik weet inmiddels veel over het bewegingsapparaat, dus als ik meer ontdek aan het lichaam dan waarvoor ik ingeschakeld ben, ben ik ‘maar’ een fysio en moet ik het dus voorzichtig brengen richting de patiënt, maar ook richting de verwijzer, dat vind ik lastig. Daarnaast is de macht van de verzekeraars erg groot, dat veroorzaakt bij mij soms een persoonlijke worsteling. Vooral omdat ik een groot deel van mijn tijd kwijt ben aan administratie. Ook merk ik dat de patiënt steeds meer verandert in een cliënt, hiermee bedoel ik dat patiënten veeleisender worden. Vroeger was een wachttijd van een maand geen uitzondering, nu wil iedereen snel geholpen worden en anders kiezen ze een andere praktijk. Dat zorgt ervoor dat ik lange werkdagen maak. Maar dat is tegelijkertijd ook hetgeen waarmee ik me wil onderscheiden; het belangrijkste van fysiotherapeut zijn, vind ik het patiëntencontact. Dus directe service naar de patiënt toe en duidelijk zijn in het behandelproces.”
Hoe kijk je tegen de toekomst van de fysiotherapeut aan?
“Ik denk dat groepsbehandelingen minder worden, omdat het toch minder efficiënt is, dus één-op-één behandelingen worden belangrijker. Ik denk ook dat we meer gaan samenwerken met andere specialismen en dat samenwerkingen ook verbeterd kunnen worden. De samenwerking met personal trainers kan bijvoorbeeld verbeterd worden. En de samenwerking met geriatrische en psychosomatische fysiotherapie wordt ook steeds belangrijker. Al zie ik voor eerstelijns fysiotherapeuten wel een grote uitdaging in geriatrische fysiotherapie, aangezien daar ook een samenwerking met de thuiszorg bij komt kijken. Iets wat ook erg belangrijk is geworden, is marketing. Het wordt steeds belangrijker om je te onderscheiden, ook op online gebied. Al voel ik me te oud voor de online marketing, dus dat laat ik graag aan mijn jongere collega’s over.“
Welke ondernemerstip zou je nog willen meegeven aan andere fysio’s?
“Ga de praktijk uit. Daar bedoel ik mee: deel je kennis door op een andere manier met je vak bezig te zijn. Bijvoorbeeld lesgeven op hogescholen of een training geven op andere praktijken. Het zijn weer een ander soort contacten en daarmee word je blik verbreed. Net afgestudeerde fysio’s adviseer ik om zich per direct te specialiseren, maar doe wel wat je leuk vindt. Persoonlijk denk ik dat manuele therapie en echografie een goede keuze zijn voor eerstelijnsfysiotherapie. Naast optimale vakkennis, denk ik dat kennis van marketing en commercie ook belangrijk is. Deze termen zijn relatief nieuw in de gezondheidszorg, maar ik denk dat het wel een toevoeging is.”
Reacties (0)