Welke meerwaarde heeft een pluspraktijk?
Nieuws OnderzoekWat is een pluspraktijk?
Pluspraktijk bestaat sinds 2013 en is een initiatief van Zilveren Kruis Achmea. 21 procent van alle fysiotherapiepraktijken is een pluspraktijk of een praktijk met een ander kwaliteitskeurmerk(¹). Een pluspraktijk moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen en onderscheidt zich op een aantal vlakken.
Waarmee onderscheidt een pluspraktijk zich?
Deskundigheid en kwaliteit
De pluspraktijk wordt continu getoetst op de strengste kwaliteitseisen en voldoet aan veiligheids- en hygiënische eisen voor de praktijkruimte. Daarnaast biedt de praktijk een helder en begrijpelijk behandelplan, zodat de behandeling volledig aansluit op die van de patiënt, zodat er sneller kan worden geboekt.
Ruime openingstijden, goede bereikbaarheid en korte wachttijden
Een pluspraktijk kenmerkt zich door ruimere openingstijden, zo is een pluspraktijk ook in het weekend en ‘s avonds open. Ook biedt een pluspraktijk de garantie dat de patiënt binnen 24 uur na aanvraag kan starten met de behandeling. De praktijk is goed bereikbaar en toegankelijk voor mindervaliden.
Goede samenwerking met andere zorgverleners
Een fysiotherapeut van een pluspraktijk werkt nauw samen met huisartsen, medisch specialisten en diëtisten en kan hierdoor gemakkelijk doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
Preventie en aanvullende programma’s
Een pluspraktijk biedt als extra speciale beweegprogramma’s en is meer gericht op advies na de behandeling, zodat voorkomen kan worden dat klachten terugkomen of verergeren.
Betekent dat een niet-pluspraktijk niet aan de kwaliteitseisen van zorg voldoet?
Elke fysiotherapeut moet aan kwaliteitseisen voldoen om zijn beroep te kunnen uitoefenen en is daarom ook aangesloten bij een beroepsvereniging. Een niet-pluspraktijk voldoet dus net zo goed aan de kwaliteitseisen als een pluspraktijk. Hetgeen waarmee een pluspraktijk zich onderscheidt is door net een stapje verder te gaan dan een ‘gewone praktijk’ door bijvoorbeeld bovengenoemde punten, zoals ruimere openingstijden, goede samenwerkingen en aanvullende programma’s. Maar dit betekent niet dat een ‘gewone’ praktijk deze extra’s niet zou kunnen bieden.
Voordelen pluspraktijk
Fysiotherapiepraktijken die staan aangeschreven als pluspraktijk, krijgen een hogere vergoeding van de zorgverzekeraar. Bovendien is de samenwerking met de zorgverzekering nauwer, waardoor de fysiotherapiepraktijk exclusieve toegang en deelname krijgt tot nieuwe producten van de zorgverzekering. Daarnaast worden consumenten die contact opnemen met de zorgverzekering voor advies welke praktijk te kiezen, eerder doorverwezen naar pluspraktijken, simpelweg doordat pluspraktijken altijd bovenaan de lijst van zorgaanbieders staan.
Nadelen pluspraktijk
Voordat een fysiotherapiepraktijk een pluspraktijk wordt, gaat daar een voorbereiding aan vooraf die veel tijd en geld kost, in de praktijk blijkt dat dit gepaard kan gaan met stress. Ook lijken praktijken langer bezig te zijn met administratie om de kwaliteit vast te leggen en te rapporteren aan de zorgverzekeraar.
De pluspraktijk gezien vanuit de consument
Uiteindelijk is de consument de eindgebruiker van de fysiotherapie en daarom is het goed om te weten welke rol een pluspraktijk speelt bij de keuze van een geschikte fysiotherapeut. Uit onderzoek blijkt dat vijf procent het label ‘Pluspraktijk’ belangrijk vindt voor een fysiotherapiepraktijk(²). Omdat een pluspraktijk relatief meer tijd kwijt is aan administratie, kan dat ten koste gaan van de aandacht voor de patiënt en dus de klanttevredenheid. Daarnaast hanteert een pluspraktijk hogere tarieven, ongunstig voor de patiënt die door zijn beperkt aantal behandelingen heen is en de overige behandelingen zelf moet betalen.
Bronnen:
(1)https://www.marktdata.nl/nieuws/Groei-aantal-pluspraktijken-in-fysiotherapie
(2)https://www.hierhebikpijn.nl/artikel/71/onderzoek-fysiotherapie-hoe-ver-is-de-patient-bereid-te-reizen
Reacties (0)