Ervaring Workshop Echografie, Shockwave- en Lasertherapie
NieuwsStudenten van de Hogeschool Leiden en Avans Hogeschool hebben de workshop echografie, shockwave- en lasertherapie als zeer positief en interessant ervaren. Ze hebben een stukje geschreven over hun ervaring van deze workshopdag.
“Vrijdag 2 november was de studentenraad uitgenodigd om een workshop over echografie, shockwave- en lasertherapie bij te wonen, van Fysiosupplies. Fysiotherapie heeft een rijke geschiedenis wat betreft fysische therapie, waarvan de werkzaamheid twijfelachtig was. Zijn deze nieuwe therapievormen anders dan wat er ‘vroeger’ was?
De workshop ging van start met echografie. Er worden soortgelijke apparaten gebruikt als zwangerschapsecho’s, het verschil zit vooral in de kop die gebruikt wordt. Er wordt gestart met een uitgebreide uitleg over het apparaat, waar het voor gebruikt kan worden en hoe het gebruikt wordt. Echografie is een aanvulling voor de fysiotherapie, na het lichamelijk onderzoek kan de hypothese worden bevestigd of ontkracht door middel van de echo. Uit de presentatie bleek dat de echo voor bepaalde aandoeningen betrouwbaarder is in diagnose dan de MRI of Röntgen. Naast diagnosestelling kan de echo gebruikt worden voor het evalueren van de behandeling. In de praktijk vraagt het wel wat om goed een echo te lezen, een gedegen opleiding in combinatie met veel ervaring is hiervoor nodig.
Na de lunch ging de workshop verder met shockwavetherapie. Er zijn twee verschillende soorten shockwavetherapie, gefocust en radiaal. Gefocuste shockwave vertrouwt op een elektrisch signaal dat tot diep in het lichaam doordringt, terwijl radiale shockwave met behulp van perslucht en een balletje in een kokertje schokken toedient aan het weefsel. Radiale shockwave is in de meeste gevallen een prima middel (wat ook financieel gezien aantrekkelijk is), maar de Rolls Royce onder de shockwaveapparaten is toch wel de gefocuste therapie. Shockwave kan voor een variatie van klachten ingezet worden. Het meest bekend zijn calcificaties en peesproblemen, maar ook triggerpoints behoren tot de mogelijkheden.
Hoewel de fysische therapie die eerder in de fysiotherapie werd ingezet niet leek te baten, lijkt shockwavetherapie het wel waar te maken. Een combinatie van wetenschappelijk bewijs en positieve verhalen vanuit verschillende hoeken geeft vertrouwen in deze therapie. Ook echografie lijkt een waardevolle aanvulling op de diagnostiek in de fysiotherapie. De fysiotherapeut kan verder kijken dan de buitenkant van het lichaam en kan een meer betrouwbare diagnose stellen. Wel dient er voldoende tijd te worden geïnvesteerd in opleiding en het opdoen van ervaring.“
Deze workshop Echografie & Shockwave is niet alleen leuk voor studenten, maar ook voor fysiotherapeuten die hun kennis willen opfrissen en meer te weten willen komen over Echografie, Shockwavetherapie en High Power Laser. Er wordt ook aandacht besteed aan het oefenen in de praktijk.
Nieuwsgierig geworden naar deze workshop? De eerstvolgende datum voor de workshop is vrijdag 11 juni. Vraag naar meer informatie of schrijf je nu in!
Reacties (0)