Fysiotherapie binnenkort weer in het basispakket? Dit weten we nu.
Kennisblog‘Fysiotherapie vanaf 2025 weer toegankelijk voor iedereen?’ kopte het AD eind 2022. De meeste fysiotherapeuten en patiënten vinden dat een hele goede ontwikkeling, alleen is het natuurlijk niet van de ene op de andere dag geregeld. Op dit moment werkt het Zorginstituut Nederland aan een plan waarmee fysiotherapie weer vanuit het basispakket vergoed kan worden. De belangrijkste voorwaarde is dat de behandeling bijdraagt aan passende zorg. Maar wat betekent dat precies voor de terugkomst van fysiotherapie in het basispakket, hoe ver zijn ze met de plannen en hoe zit het ook alweer met de huidige vergoedingen?
Fysiotherapie terug in het basispakket: liever gister dan vandaag
Het AD schrijft dat mensen steeds meer moeten betalen voor hun aanvullende verzekering, terwijl er steeds minder behandelingen vergoed worden. Dat betekent dat patiënten steeds vaker zelf moeten betalen voor hun behandelingen. En dat betekent in sommige gevallen dat mensen helemaal niet meer naar de fysiotherapeut gaan. Soms lossen de klachten zich vanzelf op, maar vaak verergeren deze. Het kan zelfs zo zijn dat er op den duur een operatie nodig is, wat meestal nog veel kostbaarder is dan een behandeling bij de fysiotherapeut. Ook kan dit complicaties met zich meebrengen.
Daarnaast is er een andere ontwikkeling, een vervelend knelpunt bij fysiotherapeuten: de lage vergoedingen van zorgverzekeraars, terwijl de eisen en administratieve lasten blijven oplopen. Daar komt nog bij dat de vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar al vijf jaar niet geïndexeerd zijn, terwijl de kosten voor onder andere de huur van de praktijk blijven stijgen. Voor sommige fysiotherapeuten is de situatie zo nijpend dat ze hun werk niet langer kunnen doen. Zo vreest het KNGF dat steeds meer praktijken hun deuren gaan sluiten en dat hbo-personeel wegloopt, omdat ze in een andere baan meer kunnen verdienen. In de Gelderlander staat een uitgebreid artikel waarin fysiotherapeuten en woordvoerders van het KNGF aan het woord komen.
Keert fysiotherapie in 2025 mogelijk weer terug naar het basispakket?
Het KNGF heeft al meerdere keren aan de bel getrokken bij het kabinet over de vergoedingen voor fysiotherapie. In oktober 2022 heeft het KNGF een brandbrief gestuurd naar Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. In de brief (die je hier kunt lezen) schrijft voorzitter van het KNGF, Guido van Woerkom, over de matige tariefverhogingen die niet in verhouding staan tot de stijgende kosten voor fysiotherapiepraktijken. Hij schrijft onder andere over praktijken die dreigen met de werkzaamheden te stoppen en/of geen contracten met zorgverzekeraars meer afsluiten.
In januari 2023 reageerde Kuipers op de brief, waarin hij beloofde in gesprek te gaan met het Zorginstituut Nederland. Zij maakten vervolgens een stappenplan genaamd ‘Samen in beweging naar passende zorg’.
Samen in beweging naar passende zorg
Het stappenplan ‘Samen in beweging naar passende zorg’ moet het in de toekomst mogelijk maken om fysiotherapie en oefentherapie weer vanuit het basispakket te vergoeden. Hieronder lees je wat het Zorginstituut met passende zorg en hoe dit gelinkt is aan de terugkeer van fysiotherapie in het basispakket.
Wat betekent passende zorg?
Het Zorginstituut Nederland definieert passende zorg als volgt: “Passende zorg is zorg die werkt tegen een redelijke prijs. Passende zorg betekent dat patiënt en zorgverlener samen beslissen. Passende zorg wordt waar dat kan, zo dicht mogelijk bij de patiënt georganiseerd. Passende zorg gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en zelfredzaamheid.” Deze definitie is afkomstig van de website van het Zorginstituut Nederland.
Wat is de link met fysiotherapie?
Bij passende zorg staat het belang van de kwaliteit van leven en het functioneren van mensen centraal. Fysiotherapie en oefentherapie kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van mensen. Fysiotherapeuten kunnen mensen bijvoorbeeld helpen om beter om te gaan met hun klachten, hun bewegingsvrijheid te vergroten of om nieuwe klachten te voorkomen. En hoe langer iemand op zichzelf kan blijven wonen en relatief klachtenvrij door het leven gaat, hoe beter dat is voor de patiënt zelf en voor de druk op het zorgstelsel.
Hoe kan fysio- en oefentherapie onderdeel worden van het basispakket?
Op dit moment onderzoekt het Zorginstituut Nederland welke onderdelen van fysio- en oefentherapie bij kunnen dragen aan passende zorg, met de daarbij behorende vergoeding vanuit het basispakket. Wel heeft het Zorginstituut Nederland een roadmap gepubliceerd waarop te zien is wat de randvoorwaarden zijn en wat de vervolgstappen worden. Bij het verder invulling geven aan het plan, zullen beroepsgroepen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeringen en overheidspartijen betrokken worden. Daarna zal de politiek besluiten of en hoe fysio- en oefentherapie vergoed wordt vanuit het basispakket.
Bron: Zorginstituut Nederland
Deze afbeelding is de samenvatting stappenplan ‘Samen in beweging naar Passende zorg’. Als je meer informatie wil hebben, kun je het gehele plan (61 pagina’s) of een uitgebreide samenvatting (5 pagina’s) downloaden.
Nog geen concrete vergoedingen
Tot nu toe ligt er dus een plan waarmee de overheid toewerkt naar fysiotherapie in het basispakket, maar er is nog geen besluit genomen. Er is dus ook nog niets bekend over welke behandelingen er wel of niet vergoed worden en om welke bedragen het zal gaan. Als fysiotherapeut zul je dus nog even geduld moeten hebben totdat het besluit genomen is.
Welke vergoedingen voor fysiotherapie zitten nu in het basispakket?
Fysiotherapie wordt gedeeltelijk vergoed uit het basispakket. Patiënten krijgen alleen in specifieke situaties een vergoeding. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer situaties uit het basispakket gehaald, waardoor patiënten steeds minder snel in aanmerking komen voor een vergoeding. Op dit moment (juni 2023) zijn dit de vergoedingen uit het basispakket:
- Patiënten onder de 18 jaar krijgen de eerste negen behandelingen vergoed.
- Patiënten met chronische aandoeningen krijgen een vergoeding voor alle behandelingen bij de fysiotherapeut. Op deze lijst zie je alles wat door de overheid als chronische ziekte wordt aangemerkt.
- Chronisch zieken boven de 18 jaar moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen en ontvangen daarna een vergoeding.
- Daarnaast kunnen patiënten met urine-incontinentie, artrose aan de heup- en kniegewrichten, claudicatio intermittens (etalagebenen) en COPD een vergoeding krijgen. De voorwaarden verschillen per ziekte.
Kijk voor een actueel overzicht en meer informatie over de vergoedingen van fysiotherapie uit het basispakket op de website van de Rijksoverheid.
Eigen risico
De vergoedingen gaan van het eigen risico af, behalve bij patiënten onder de 18 jaar. Dat betekent dat de patiënt eerst het eigen risico betaalt en dan pas een vergoeding ontvangt.
Aanvullende verzekering
Patiënten die geen recht hebben op een vergoeding uit het basispakket, maar wel fysiotherapeutische zorg nodig hebben, kunnen een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het verschilt per verzekeraar en polis wat en hoeveel je vergoed krijgt.
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fysiotherapie?
Dit artikel is één van de ontwikkelingen waar we bij FysioSupplies over schrijven. Wekelijks plaatsen we nieuwe artikelen over alles wat er in de branche speelt. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan weet je ook meteen wanneer we aanbiedingen in onze webshop hebben.
Reacties (0)